Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3335 Autor Mgr. Ing. Alena Chotěborská Číslo VY_32_INOVACE_23 Název Modální slovesa I. Předmět Anglický jazyk Ročník/y/ 6. - 9. ročník Anotace Prezentace seznamuje s modálními slovesy a základními pravidly jejich používání. Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem Časová dotace 1 - 2 vyučovací hodiny Datum vytvoření1. 11. 2013 Datum ověření4. 11. 2013

2 CAN – MUST – WOULD - WILL  Netvoří infinitiv s TO  Stejný tvar pro všechny osoby - nemají –s ve 3.os.j.č.  Vždy za nimi následuje infinitiv slovesa bez TO  Zápor tvoří přidáním NOT  Otázku tvoří změnou slovosledu – inverzí  Některá z nich tvoří minulý a budoucí čas opisem – od jiného slovesa

3 Přít. čas I CAN = mohu, umím, dovedu, jsem schopen Zápor CANNOT - CAN´T Otázka inverzí CAN you speak English? CAN používáme k vyjádření:  schopnosti I CAN see a plane in the sky.  dovednosti He CAN play football very well.  dovolení nebo zákazu You CAN stay here but you can´t speak.  prosby nebo žádosti o dovolení CAN I sit next you? CAN často používáme se slovesy SEE a HEAR. Sloveso can zde do češtiny většinou nepřekládáme. I can see you. Vidím tě. They can´t hear us. Neslyší nás.

4 COULD používáme k vyjádření:  podmiňovacího způsobu - I could make breakfast.  min. času - schopnosti a dovednosti v minulosti He could swim when he was four but he couldn´t skate.  velmi zdvořilé prosby Could you say it again, please ? BE ABLE TO – opisný způsob lze použít ve všech časech, Měníme pouze tvary BE. Překládáme jako umět, moct, podařit se. Součástí tvaru je vždy TO /can, could bez TO/  Přít.č. I am able to translate this text.  Min.č. We weren´t able to do our homework.  Bud.č. She will be able to go there next week.  Infinitiv I would like to be able to speak English well.

5 I MUST – musím /jen v přítomném čase/ – vyjadřuje:  Příkaz nebo pravidlo - We must ride od the right.  Silnou touhu - I must have this phone.  Jistotu, určitost - It must be a lie. Zápor NEEDN´T - We needn´t go home before ten. Otázka Must you do your homework today? ! Neplést s NEED=potřebovat-není modální sloveso I need new boots. I don´t need your advice. HAVE TO – opisný tvar – vyjadřuje povinnost, úkol, které nám nařídil někdo jiný, užití ve všech časech. We have to help at home. We don´t have to stay here. I had to study yesterday so I didn´t have to help my parents in the garden. They will have to go home. They won´t have to sing.

6 WOULD + sloveso vyjadřuje podmiňovací způsob  Klad I would = I´d read this book.  Zápor We would not = We wouldn´t go there now.  Otázka Would they help you? Další použití:  I´d like to buy new jeans. Chtěl bych si koupit nové džíny./ Rád bych si koupil nové džíny.  I´d prefer to stay at home. Raději bych zůstal doma.  Zdvořilá prosba: Would you lend me a pen, please? Půjčil bys mi prosím pero? Would you mind if I opened the window? /Ne/vadilo by vám, kdybych otevřel okno?

7 Vyjadřuje budoucí čas plnovýznamových sloves:  Klad I will = I´ll watch Tv in the evening.  Zápor We will not = We won´t go on holiday.  Otázka Will you be at home tomorow? Dále vyjadřuje zdvořilou žádost, prosbu: Will you sit down? Posaďte se, prosím. Will you come in? Pojďte dál, prosím. Will you help me, please? Pomůžeš mi, prosím? Will you come tomorow? Příjdeš (prosím) zítra?

8 Mohu – nemohu: I CAN – I CAN´T = I´M ABLE TO – I´M NOT ABLE TO Musím – nemusím: I MUST – I NEEDN´T = I HAVE TO – I DON´T HAVE TO Podmiňovací způsob: I WOULD/I´d learn – I WOULD NOT/I WOULDN´T play Zdvořilá žádost – prosba: CAN you help me, please? Můžeš mi pomoci? COULD you help me,please? Mohl bys mi prosím pomoci? WILL you help me, please? Pomůžeš mi, prosím? WOULD you help me,please? Pomohl bys mi, prosím?

9  Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."

Podobné prezentace


Reklamy Google