Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_AJ.3.02 Osobní zájmena Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PM3

2 Osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání
Předmět: Anglický jazyk Ročník: 3. Autor: Ing. Jana Červená Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor Klíčová slova: I, you, he, she, it, we, they Anotace: Materiál je určen k procvičení zájmen osobních a pádových.

3 Osobní zájmena Jednotné číslo Množné číslo I já we my you ty vy
He, she, it On, ona, ono(to) they oni

4 Teorie gramatiky Osobní zájmena
V angličtině se používají osobní zájmena stejně jako v češtině, ale s tou výjimkou, že pokud jsou sama podmětem, vyjádřena být musí. Například  Byla tam (ona). - She was there. - She je podmětem, musí být vyjádřeno. V ČJ zájmeno Ona vyjádřeno být nemusí (poznáme to ze slovesa byla) Zájmeno já = I je písmeno i, ale VŽDY SE PÍŠE VELKÝM PÍSMENEM Všimněte si, že ty a vy je vždy you - tedy v angličtině se nevyká (pokud byste chtěli rozlišit vykání a tykání v angličtině, docílíte toho v rozhovoru oslovením buď příjmením - vykání, nebo jménem - tykání)

5 Cvičení – doplň správné zájmeno
Petra is my friend. ………… is from Germany. This is my pen. ………… is from England. My name is Monika and ……. am your new English teacher. We live in Mexico and …….. have a small family house. Do ……. speak English? This is my friend Oskar. ……. lives in Madrid. We have new neighbours, ……… are from Italy. Are …….. Czech? – více možností

6 Anglická pádová zájmena
pádová zájmena jsou ta zájmena, která jsou v jiném pádu než prvním - tedy mě, tobě, jí, jemu, s ní, se mnou, s námi, s vámi, mě, jim, jemu, nám, o nich, o mě, o něm.... v angličtině je pro každou osobu pouze jeden tvar např. pro já = I a mě, mi, mnou, se mnou.. = (with) me V následující tabulce máte všechna zájmena, pádové zájmeno česky je v různých pádech (zde jsou vynechány pro větší přehlednost pádové předložky )

7 Tabulka zájmen osobních a pádových
Pronoun Zájmeno česky Pádové zájmeno V češtině I me mě, mnou you ty tě, tebe he on him jeho, ho she ona her it ono, to tomu we my us nám, nás vy vám, vás they oni them je, jim

8 Cvičení: doplňte chybějící zájmena
My mum is wonderful, I love …… very much. I have 2 tickets so you can come with ….. Can you give ….. the key please, he is my brother. You can contact ……. on this number. They are visitors here, can you help …… with free time programme please?

9 Použité zdroje NEUVEDEN, Neuveden. anglicka-gramatika [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google