Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Gramatika a konverzace v anglickém jazyce Číslo DUMu: VY_01_INOVACE_01_20 Název DUMu: Modální slovesa Pro obor vzdělávání: 82-51-L/01 UZK, 82-51-L/02 UZD Předmět: Anglický jazyk Ročník: 4. Autor: Daniela Benešová Datum: 20.01.2014

2 Střední škola Oselce Modální (způsobová) slovesa Hlavní způsobová slovesa: CAN = mohu, umím MUST = musím MAY = smím, mohu Dále se ke způsobovým slovesům řadí také will/would, shall/should.

3 Střední škola Oselce Charakteristika: 1) ve všech osobách mají stejný tvar: I/you/ can, must, may He/she/it can, must, may We/you/they can, must, may 2) musí být doplněna infinitivem bez „to“: I can speak. You must go. They may come.

4 Střední škola Oselce 3) Nemají infinitiv – v situacích, kdy je třeba použít infinitiv, případně další tvary, které netvoří, je nutno užít tzv. opisu: Can – to be able to (= moci, být schopen) Must – to have to (= muset) May – to be allowed to (= být dovoleno, smět)

5 Střední škola Oselce 4) Otázku a zápor netvoří s pomocným slovesem: Otázka – inverzí, tj. přehozením slovosledu: I can – can I? – mohu? (opis: I am able to – am I able to?) I must – must I? – musím? (opis: I have to – do I have to?) I may – may I? – smím? (opis: I am allowed to – am I allowed to?)

6 Střední škola Oselce Zápor: CAN tvoří zápor přidáním záporky not: I can → I can not / can´t (neumím, nemohu) Opis: I am able to – I am not able to Pozor!! I must→I NEED NOT (needn´t) = nemusím opis: I do not have to = nemusím I may → I MUST NOT (mustn´t) = nesmím opis: I am not allowed to = nesmím

7 Střední škola Oselce CAN – mohu, umím, jsem schopen Can je jediné způsobové sloveso, které tvoří minulý čas: I could – mohl jsem Tvoří rovněž podmiňovací způsob: I could – mohl bych Budoucí čas: I will be able to do it. – Budu to moci/schopen udělat. (able = schopen) Někdy se nepřekládá – zejména ve spojení se slovesy smyslového vnímání: I can hear/see it – slyším/vidím to I can understand very well – rozumím velmi dobře

8 Střední škola Oselce MUST – musím Vyjadřuje příkaz: you must go – musíš jít nebo objektivní nutnost: I have to go Též význam určitě, jistě: He must be fifty. – Musí mu být padesát. Minulý čas: I had to leave. – Musel jsem odejít. Budoucí čas: I will have to go. – Budu muset jít. Podmiňovací způsob: I would have to go. – Musel bych jít.

9 Střední škola Oselce MAY – smím, je mi dovoleno možná že I may do it – 1. smím to udělat 2. možná že to udělám Minulý čas: I was allowed to – směl jsem, bylo mi dovoleno, mohl jsem (allow = dovolit) Budoucí čas: I will be allowed to – budu smět

10 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: PEPRNÍK, J., Angličtina pro pokročilé. Praha, Fortuna, 2004, vyd. 6. ISBN 80- 7168-673-5. MURPHY, R., English Grammar in Use. Third edition. Cambridge University Press, 2006. ISBN 0-521-53762-2. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google