Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová."— Transkript prezentace:

1 Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ 18.11 2010 Mgr. Pavlína Karlová

2 Obsah Co je to portfolio. Druhy portfolií. Možnosti portfolia. Rozhovor nad portfoliem. Etika portfolia

3 1. Co je to portfolio 1) Pod pojmem portfolio se v pedagogice běžně rozumí uspořádaný soubor prací žáka sebraných za určitou dobu výuky, který poskytuje rozmanité informace o zkušenostech a pracovních výsledcích žáka (Archbald, Neumann, 1988, s. 29)

4 2) Portfolio je uspořádaný soubor prací žáka sebraných za určitou dobu výuky, který poskytuje rozmanité informace o zkušenostech a pracovních výsledcích žáka. Portfolio má sloužit především k ocenění žákova pokroku, jeho úsilí nebo tvůrčích úspěchů, má povzbuzovat žáky k posuzování vlastních pokroků v práci a odpovídat na žákovu otázku „Kdo jsem?.“

5 2. Druhy portfolií Pracovní portfolio obsahuje velké množství dokladů včetně mimoškolní činnosti, které vybírá žák. Prezentační (účelové) portfolio obsahuje několik prací podle požadavků externí autority, vytvořené za konkrétním účelem (nejlepší práce v dané oblasti). Dokumentační portfolio obsahuje velké množství prací, které dokumentují žákův vývoj vzhledem k cílům vzdělávání. Vybírá je žák i učitel.

6 3. Možnosti portfolia Učiteli umožňuje individualizaci výuky. Monitorování pokroků jednotlivých žáků. Doložen pokrok nebo stagnace dítěte. V domácím vzdělávání je portfolio hlavním prostředkem hodnocení. Vede děti k tvořivosti a motivaci pro práci, ke správnému sebehodnocení, k hodnocení ostatních dětí,

7 Informace pro rodiče žáků. Autoevaluace učitelů a škol. Informace pro zřizovatele škol, pro ČŠI a pro MŠMT. Globální náhled na žákovu osobnost.

8 4. Rozhovor nad portfoliem Nejdůležitější moment spolupráce mezi žákem a učitelem. Cílem je podpořit žákovu reflexi vlastní práce, poskytnout vodítko, jak dále ostupovat. Iniciativa by měla zůstat převážně na straně žáka. Žáci jsou nuceni přemýšlet, jakou práci udělali a jak při ní postupovali.

9 Učitel klade doplňující otázky: Jak jsi uspořádal(a) portfolio? Proč jsi ho uspořádal(a) tímto způsobem? Na základě jakého kritéria jsi rozhodoval(a) o zařazení materiálů do dílčích částí portfolia? Možnost stanovení priorit a cílů: Co chceš udělat dál? Co se chceš dál naučit? (naučit se násobilku, přečíst určitou knihu, zlepšit přípravu na vyučování…)

10 5. Etika portfolia Žák je vlastníkem portfolia. Předcházet možnému zneužití portfolia Kdo bude financovat portfolio? Kde budou portfolia uskladněna? Budou tuto myšlenku podporovat rodiče?

11 Zdroje http://www.skav.cz/cz/aktivity/kulate- stoly/archiv-kulatych-stolu/2006/?id=40http://www.skav.cz/cz/aktivity/kulate- stoly/archiv-kulatych-stolu/2006/?id=40 http://avaclavik.bloguje.cz/870449- portfolio-jako-komunikacni-prostredek.phphttp://avaclavik.bloguje.cz/870449- portfolio-jako-komunikacni-prostredek.php www.horackova.cz/projctenari/portfolio.docwww.horackova.cz/projctenari/portfolio.doc http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/969/portfolio ve-hodnoceni-v-domacim-vzdelavani.html/http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/969/portfolio ve-hodnoceni-v-domacim-vzdelavani.html/


Stáhnout ppt "Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová."

Podobné prezentace


Reklamy Google