Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského."— Transkript prezentace:

1 SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje) Bc.Lucie Mánková 1.NMgr. čj+nj

2 Co je to domácí násilí? sociálně-patologický jev, fyzické, psychické a sexuální násilí mezi partnery, které se odehrává v soukromí, je opakované a má stupňující se tendenci, nejen k partnerům a manželům, také k starým lidem, dětem a zdravotně postiženým,

3 Problémy s odhalením „Násilí se ve vztahu nemusí objevit ihned, zpravidla začne drobnými výpady, které se oběť snaží omlouvat. Útoky postupně nabývají na intenzitě a současně se zkracují intervaly klidu. Platí, že domácí násilí nemá nikdy zcela jasné motivy a také nikdy samo neskončí.“ odehrává se mezi čtyřmi stěnami = zůstává řadu let utajeno, domácí násilí nebývá záležitostí ojedinělou, charakteristické je naopak opakované poškozování oběti,

4 Druhy domácího násilí Fyzické. Psychické. Sexuální. Ekonomické. Vydírání, nátlak. Vyhrožování (např.sebevražda). Procentní zastoupení jednotlivých specifických skupin obětí domácího násilí: 98% ženy, 2 % muži, senioři 9%, zdravotně hendikepovaní 11%.

5 Co dělat, když dojde k domácímu násilí? Podstatné doložit zranění lékařskou zprávou. Obracet se na: policii, specializovaná centra, poradny, krizová zařízení, oddělení péče o děti, vaši rodiče, dobří přátelé. Musí brát ohled především na sebe(popř. na děti)

6 Zajímavosti: Tvrzení: Domácí násilí se vyskytuje pouze v určitých sociálních vrstvách Pravda: Domácí násilí se týká všech lidí bez ohledu na jejich sociální postaveni, vzdělání, rasu, náboženství apod. Tvrzení: Domácí násilí je okrajová záležitost, která se v naší společnosti vyskytuje jen zřídka. Pravda: Jedná se o velmi častý negativní jev. Statistiky uvádějí, že domácí násilí zažilo 38% žen. Tvrzení: Domácí násilí je způsobováno pitím alkoholu (braním drog). Pravda: Alkohol a drogy nepředstavují příčinu, ale ani omluvu domácího násilí. Alkohol může být pouze katalyzátorem násilí. Tvrzení: Jedná se pouze o soukromou záležitost, neměl(a) bych se do toho plést. Pravda: Domácí násilí je kriminální, nikoli privátní záležitost, a proto by mělo být posuzováno a stíháno stejným způsobem jako násilí vůči cizím osobám. Tvrzení: Nikdy to nemůže být vážné, pokud s násilníkem jeho partnerka zůstává. Pravda: Násilníci svým partnerkám vyhrožují, že v případě odchodu ublíží jim, nebo jejich dětem. Tyto ženy s nimi potom často zůstávají ze strachu, avšak nikdy ne proto, že by s násilím souhlasili. Tvrzení: Domácí násilí je chyba oběti, vinu nelze svalovat pouze na stranu násilníka. Pravda: Násilníci uvádějí často jako důvod pro své ataky, že byli partnerkou k tomuto jednání vyprovokováni. Provokace, ať už skutečná, či smyšlená, však opakované násilí omlouvat nemůže. Za násilné chování je vždy plně odpovědný násilník. Tvrzení: Týranou ženu i násilníka lze na první pohled rozeznat. Pravda: Násilí je velmi dobře ukryto za zdmi domovů. Násilník se jeví svému okolí většinou jako sympatická osoba. Týraná žena se za svoji situaci stydí, a proto se často nesvěří ani své nejlepší přítelkyni (svá zranění skrývá nebo pro ně nachází různé výmluvy). Tvrzení: Rodinná terapie může problémy vyřešit. Pravda: Terapie může pomoci vyřešit partnerské problémy. Násilí však představuje pouze problém vycházející ze strany agresora. Ke změně, může dojít pouze tehdy, když násilný partner převezme za své chování plnou odpovědnost.

7 sociálně-patologický jev, „Ve všech jejích formách a projevech jde o narušení duševní a tělesné integrity osobnosti, napadení či popírání svobody druhého člověka.“ Co je to sexuální násilí? Znásilněním se rozumí kromě dokonané soulože i sexuální aktivity, které pronikají do intimní sféry znásilněné osoby (např. orální a anální sexuální praktiky), uskutečněné násilím, pohrůžkou násilím či jiné těžké újmy. Znásilnění je definováno v § 185 trestního zákoníku, jiné sexuální aktivity jsou vymezeny v ostatních paragrafech.

8 Co dělat, když dojde ke znásilnění? Okamžitě volat 155 a 158. Podat výpověď o trestném činu, označit pachatele a podat trestní oznámení. Musíme počítat s gynekologickým vyšetřením, popř. psychologickým. Počítat s nepříjemnými dotazy na intimní detaily. A protože je více než 90% udání falešných, musíme počítat s tím, že nás policie nebere ihned jako „poškozené“.

9 Jak se bránit? Nedávat intimní a osobní informace a fotografie na internet. Ve večerních hodinách chodit ve skupině. Mít u sebe pepřový sprej. Vyhýbat se neosvětleným místům. Dělat, že s někým telefonujeme. Křičet o pomoc. Snažit se pachatele zranit na citlivých místech(obrana musí být adekvátní). Snažit je ho svým jednáním překvapit.

10 Zneužívání dětí Sexuální zneužívání je nepatřičné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti či chování. Zahrnuje jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv, komu bylo dítě svěřeno do péče, anebo kýmkoliv, kdo dítě zneužívá. Často dochází přímo v rodině. Policii dítě vyslýchá nejlépe pouze jednou. Výslech je nahráván na video. U výslechu je přítomný psycholog. Výslech je prováděn ve speciálních „pokojích“. Jsou k dispozici speciální panáci, na kterých dítě ukazuje, co mu pachatel prováděl.

11 Použité zdroje: Přednáška s policejní psycholožkou http://www.persefona.cz/n-domaci- nasili.php http://www.persefona.cz/n-domaci- nasili.php http://www.persefona.cz/n-sexualni- nasili.php http://www.persefona.cz/n-sexualni- nasili.php http://www.zachranny- kruh.cz/kriminalita/sexualni_zneuzivani_de ti_2.html http://www.zachranny- kruh.cz/kriminalita/sexualni_zneuzivani_de ti_2.html


Stáhnout ppt "SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského."

Podobné prezentace


Reklamy Google