Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
5. duben 2013 VY_32_INOVACE_140217_Domaci_nasili_DUM Domácí násilí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí, a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti. Intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.

3 Klíčové znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost – z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek. Eskalace – od urážek se stupňuje k psychickému snižování lidské důstojnosti až k fyzickým útokům a závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.

4 Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné.
Neveřejnost – probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

5 Projevy domácího násilí:
Psychické násilí (zastrašování, zvýšená kontrola, kritizování a ponižování, vyhrožování a vydírání, fyzické násilí). Sociální násilí. Ekonomické zneužívání. Sexuální násilí. Kombinace.

6 Právní úprava: Institut vykázání - „Oprávnění vykázat z bytu nebo domu i z jeho bezprostředního okolí“. Zákon na ochranu před domácím násilím. Trestní zákoník - Týrání osoby žijící ve společném obydlí. Zákon o sociálních službách.

7 První krok: Násilí mezi blízkými není normální. Nikdo není povinen trpět. Nikdo nemá právo jiného týrat psychicky či fyzicky. Není se za co stydět. Vina je na straně násilné osoby.

8 Prvním krokem z domácího násilí může být:
telefonát na některou z linek důvěry telefonát na nepřetržitou DONA linku na tel. č  (viz 

9 Další místa odborné psychologické, sociální a právní pomoci:
Intervenční centra Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Občanské poradny Poradny Bílého kruhu bezpečí Krizová centra psychosociální pomoci Azylové domy

10 Prevence Kampaň Bílá stužka – muži proti násilí na ženách a dětech. Bílá stuha symbolizuje nesouhlas s násilím na ženách. Její nositel tak vyjadřuje osobní slib, že nikdy nebude páchat, omlouvat nebo tolerovat násilí na ženách a dětech. Primární prevence násilí mezi partnery.

11 BÍLÝ KRUH BEZPEČÍ Bílý kruh bezpečí je občanské sdružení s působností v celé ČR, založené v roce 1991. Poslání BKB sleduje tři cíle: poskytovat přímou pomoc obětem a svědkům trestných činů, podílet se na prevenci kriminality a usilovat o zlepšení práv a postavení poškozených v trestním řízení.

12 INTERVENČNÍ CENTRA Od 1. ledna 2007 působí ve všech krajích České republiky pracoviště poskytující krizovou pomoc osobám ohroženým domácím násilím. Tato centra poskytují přechodnou odbornou pomoc a nehmotnou podporu v konkrétních případech domácího násilí.

13 Děkuji za pozornost Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google