Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing."— Transkript prezentace:

1 název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing. Danišková Jitka období vytvoření VM:duben 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, tematického okruhu – Formy násilí. Formou prezentace zpracovává téma různých druhů násilí a jak se dají rozpoznat. VY_32_INOVACE_VkZ.6.05-Formy násilí-prezentace

2 Co je to násilí = „záměrné použití nebo hrozba použití fyzické síly proti sobě samému, jiné osobě nebo skupině či společnosti osob, které působí nebo má vysokou pravděpodobnost způsobit zranění, smrt, psychické poškození, strádání nebo újmu“ definice Světové zdravotnické organizace WHO

3 Fyzické násilí …bití, řezání, škrcení, píchání ostrými předměty, kroucení rukou, tahání za vlasy, facky, kopání, pálení cigaretou, házení po oběti nejrůznějšími předměty, dušení, útok nožem či jinou zbraní, odpírání jídla či spánku apod. V extrémních případech může tento druh násilí vyústit v přímé ohrožení života.

4 Psychické a emocionální násilí …ponižování, hrubé nadávání, urážení, vyhrožování, zastrašování - činy, gesty, ničením věcí a majetku oběti nebo jejich schováváním, nejrůznější pokořování, vyvolávání pocitů viny a méněcennosti v oběti, pomlouvání, prohlašování oběti za blázna, hysterku, vyvolávání pocitů viny v oběti, vyhrožování sebevraždou apod. Bezkontaktní forma násilí je také násilí.

5 Sociální násilí …izolování oběti od ostatních lidí, bránění v návštěvě rodiny či přátel, zákaz přijímat návštěvy, svým chováním agresor odrazuje návštěvníka od dalších návštěv, doprovázení oběti např. k lékaři, na úřady, zablokování telefonu, zákaz vycházení z bytu, kontrola korespondence, telefonátů, SMS zpráv

6 Ekonomické násilí …snaha zamezit oběti přístupu k financím (i vlastním) např. zabavení celé výplaty, zákaz docházení do zaměstnání, nechávání se doprošovat o peníze, kontrola vydávání peněz a požadování vyúčtování i nepatrných částek, neposkytnutí peněz na provoz domácnosti, vynucování přepsání bytu nemovitosti apod.

7 Sexuální násilí …zahrnuje všechny sexuální činy, které jsou na jeho oběti vynucované, nebo které podstupuje nedobrovolně či s nechutí, např. domáhání se pohlavního styku násilím nebo výhružkami, nucení partnera/ky k sexuálním praktikám proti její vůli, ponižující sexuální příkazy, nucení ke sledování pornografie, nucení k sexu s jiným mužem či ženou apod.

8 Domácí násilí se často vyskytuje v několika formách současně, navíc má vzrůstající tendenci – psychické násilí se často vyhrotí v násilí fyzické.

9 Zdroje www.pomocobetem.cz www.stopnasili.cz http://www.rosa-os.cz


Stáhnout ppt "Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google