Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FILTRY Dílny. PASIVNÍ FILTRY Dolní propust Horní propust.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FILTRY Dílny. PASIVNÍ FILTRY Dolní propust Horní propust."— Transkript prezentace:

1 FILTRY Dílny

2 PASIVNÍ FILTRY Dolní propust Horní propust

3 DOLNÍ PROPUST (INTEGRAČNÍ ČLÁNEK) Propouští nízké kmitočty Zadržuje vysoké kmitočty

4 KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA – 0 HZ Nulový kmitočet – stejnosměrné napětí F = 0 Hz Kondenzátor se nabíjí, jakmile je nabitý, další proud přes něj nepoteče, stane se izolantem. Čili: Napětí u2 na výstupu je stejné jako napětí u1 na vstupu. NAPĚŤOVÝ PŘENOS Au = 1 WOW!

5 KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA – F = ↑↑ HZ Nekonečně vysoký kmitočet f Kondenzátor se bude stále nabíjet-vybíjet Stále bude proudit nabíjecí/vybíjecí proud. Kondenzátorem tedy stále prochází proud. Čím větší kmitočet, tím větší odpor (impedance) kondenzátoru. Nekonečný kmitočet = nulový odpor kond. Svorky jsou tedy zkratované. Napětí je tedy nulové tj. přenos Au = 0

6 MEZNÍ KMITOČET Závisí na hodnotách R C Čím větší jsou, tím je mezní kmitočet menší. > Děje trvají déle  A jak si vyjádříme vzorec?  K čemu je to dobrý?

7 HORNÍ PROPUST (DERIVAČNÍ ČLÁNEK) Propouští vysoké kmitočty Zadržuje nízké kmitočty

8 KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA – 0 HZ Stejnosměrné napětí, f = 0 Hz Kondenzátor se bude nabíjet… Jakmile se nabije, už přes něj nepoteče žádný proud. Stane se izolantem! Takže ani odporem. Na výstupu tedy nebude žádné napětí, tj. u2 = 0 WOW!

9 KMITOČTOVÁ CHARAKTERISTIKA – F = ↑↑ HZ Na vstupu velmi vysoký kmitočet Kondenzátor se bude stále vybíjet a nabíjet, poteče nabíjecí/vybíjecí proud. Kondenzátor nebude bránit průchodu proudu! Yes! Při nekonečně vysokém kmitočtu se tedy cokoliv co přivedeme na vstup objeví na výstupu u2 = u1

10 MEZNÍ KMITOČET Náš starý známý vzoreček! … …… ……… ………… A otázka na tělo: K čemu je to dobrý?


Stáhnout ppt "FILTRY Dílny. PASIVNÍ FILTRY Dolní propust Horní propust."

Podobné prezentace


Reklamy Google