Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní zapojení operačního zesilovače.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní zapojení operačního zesilovače."— Transkript prezentace:

1 Základní zapojení operačního zesilovače.

2 Invertující zesilovač
R1 vstupní rezistor RZP zpětnovazební rezistor R2 kompenzace vstupní nesymetrie Odvození rovnice pro celkové napěťové zesílení invertujícího zapojení s OZ: vstup ideálního OZ má nekonečný odpor, neodebírá tedy žádný proud (I0 = 0 A). Poměr udává celkovou velikost napěťového zesíleni Au invertujícího zapojení. U tohoto zapojení dojde k posunu fáze mezi vstupním a výstupním napětím o 180o. Je-li tedy na vstupu např. kladné napětí, získá se na výstupu invertujícího zapojení zesílené záporné napětí a naopak.

3 Neinvertující zesilovač
R1 vstupní rezistor RZP zpětnovazební rezistor R2 kompenzace vstupní nesymetrie Vstupní napěťový signál je ve fázi s výstupním napěťovým signálem. Je-li tedy na vstupu např. kladné napětí, na výstupu se získá zesílené napětí téže polarity.

4 Součtový zesilovač - Sumátor
R1; R2; R3; R4 vstupní rezistory RZP zpětnovazební rezistor RKOMP kompenzace vstupní nesymetrie Pokud se na invertující vstup OZ přivede více napěťových signálů, poteče do něj proud, který se rovná součtu jednotlivých proudů. Takový zesilovač se pak nazývá sumační (součtový). Velikost proudů je dána Ohmovým zákonem: Výstupní napětí U0 je pak dáno vztahem : Jsou-li hodnoty všech rezistorů stejné ( R1 = R2 = R3 = R4 = RZP) je velikost výstupního napětí u0 dána přímo vztahem: U0 = - ( U1 + U2 + U3 + U4 ) Společný bod všech odporů je na nulovém potenciálu, který se musí zachovat, proto je nezbytný kompenzační odpor v neinvertujícím vstupu. Kompenzační odpor se spočítá jako paralelní spojení všech odporů :

5 Součtový zesilovač - Sumátor
Příklad pro tři vstupní napětí


Stáhnout ppt "Základní zapojení operačního zesilovače."

Podobné prezentace


Reklamy Google