Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ve Francově Lhotě byla založena r Do té doby byla Francova Lhota přiškolena k triviální škole v Lidečku. Mnoho dětí z Francovy Lhoty nemohlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ve Francově Lhotě byla založena r Do té doby byla Francova Lhota přiškolena k triviální škole v Lidečku. Mnoho dětí z Francovy Lhoty nemohlo."— Transkript prezentace:

1

2 Škola ve Francově Lhotě byla založena r. 1787. Do té doby byla Francova Lhota přiškolena k triviální škole v Lidečku. Mnoho dětí z Francovy Lhoty nemohlo pravidelně chodit do lidečské školy, hlavně ty menší v zimě a nečase a ty větší v době polních prací, kdy musely doma hlídat malé sourozence a nebo pomáhat přímo na polích. Proto je pravděpodobné, že ještě před rokem 1787 vyučoval nějaký nadšenec děti v některé chalupě. Na fotografii vidíme první objekt sloužící výlučně školnímu vyučování. Byl postaven občany v roce 1787 v prostoru mezi farou a silnicí. V přízemní zděné budově byla jedna učebna a byt pro učitele. Protože taková jednotřídka byla pro veškerou výuku nepostačující, byla pro druhou třídu postavena roku 1874 nová školní budova a to hned přes cestu, mezi silnicí a potokem.

3

4

5  Na podzim r. 1894 začaly přípravné práce na stavbu nové školy, protože stará budova pod kostelem již dávno nevyhovovala jednak svou velikostí, ale také hygienickými podmínkami pro žáky i učitele a jeho rodinu, se kterou bydlel v učitelském bytě. Nová škola měla být moderní a prostorná i s velkým bytem pro nadučitele. Nedaleko místa nové školy se začaly dělat cihly. Při této práci ochotně pomáhali všichni občané i školní děti. V červnu 1895 byl vysvěcen základní kámen a v květnu 1896 byla slavnostně posvěcena nová škola. Při jejím slavnostním otevření krátce promluvil nadučitel Josef Merlíček (spřízněné rody Kašpárků a Merlíčků působily ve Francově Lhotě 130 let). Nový školní rok 1897- 1898 již začal v nové čtyřtřídní škole.

6

7

8  Po roce 1925 se ukazovalo, že škola postavená v roce 1895 jako čtyřtřídní už nestačí počtu žáků, kterých přibývalo. Jejich počet se pohyboval od 280 do 300 ročně (pro srovnání - dnes asi 145). Jenže scházely prostředky a mimo to obec ještě splácela předchozí stavbu školy. Ale pod tlakem skutečného stavu i pod tlakem okresního úřadu se nakonec obec pro stavbu rozhodla. Došlo k ní v roce 1931. Od tohoto roku měla naše škola sedm tříd (sedmá třída byla spojena s osmou), takže až po osmou třídu měl každý postupný ročník svoji učebnu. Byla to v tehdejší době nejvýstavnější vesnická škola na Valašskokloboucku.

9

10  Koncem 80. let minulého století bylo zřejmé, že škola potřebuje generální opravu. Byla zahájena v létě 1978. Ředitelkou školy byla tehdy paní Eliška Vrajová. Výuka probíhala v místnostech kulturního domu a na směny ve Valašské Senici. V rámci rekonstrukce byla postavena i nová budova s kotelnou a dalšími místnostmi. V opravené škole se začalo učit v září 1981. Některé třídy I. stupně byly i nadále umístěny ve Valašské Senici. Výuka zde probíhala ještě ve školním roce 1988/1989. Až ve školním roce 1989/1990, po dokončení další budovy, byla definitivně škola ve Valašské Senici uzavřena a všechny třídy se konečně vyučovaly ve Francově Lhotě.

11

12

13  V roce 2009 jsme se konečně dočkali – splnil se sen nejen učitelů, ale i fotbalistů a všech sportovně založených občanů – byla otevřena nová krásná tělocvična, největší v širokém okolí. Podmínky pro sportování se v naší obci velmi zlepšily hned v dalším roce – 2010, protože byl otevřen obecní sportovní areál s několika hřišti s umělým povrchem.

14

15

16  Rok 2013 – zateplení pavilónu a výměna oken - budova I. stupně a školní jídelny  Rok 2015 – zateplení a výměna oken – budova s družinou, dílnami a učebnou informatiky  Rok 2015 – rekonstrukce šaten a hlavního vchodu  Zde je na místě poděkovat všem starostům a místostarostům obce, kteří se v posledních deseti letech zasloužili o rozvoj školy: K. Matůš, A. Tkadlec – oprava fasády, střechy, výměna oken hlavní budovy, nová tělocvična K. Matůš, Ing. M. Šerý – sportovní areál Ing. K. Trochtová, Ing. L. Kliš – zateplení a výměna oken budovy I. stupně, budovy šk. družiny, úprava šaten a hlavního vchodu Dokončení akce: M. Brlica - místostarosta

17  V současné době je naše škola velmi dobře vybavena moderní vyučovací technikou, takže učitelé mají velmi dobré podmínky pro výuku  Ve všech třídách jsou dataprojektory a interaktivní tabule s počítači připojenými na internet a s nainstalovanými interaktivními učebnicemi  V počítačové učebně je 15 počítačů s internetem a mnoha výukovými programy

18

19  Nejstarší škola z roku 1896 K fotografii nejstarší školy ve Valašské Senici je nejvhodnější uvést kompletní zápis ze školní kroniky, ve které byla fotografie nalepena: „Důstojný pán P. František Bolek, kooperátor z Francové Lhoty vyfotografoval dne 5. října 1896 z ochoty školní budovu Senickou, kterýž obraz pro trvalou památku jsem do této školní kroniky vložil. Vysvětlení: okna na levé straně jsou od učírny, na pravé od světnice učitelovy, dále na pravo viděti drvárnu s chlévem. Na levo a před budovou jest zahrada, mezi budovou a přední zahradou je dvůr. U vchodu do budovy stojí nynější správce školy a jeho choť, u vchodu do dvora služka s učitelovým dítkem. Pohled jest s cesty. Šlechetnému dp. katechetovi vzdávají se srdečné díky. Jakub Balhar“

20

21  Učitel a správce školy Jakub Balhar založil školní kroniku dne 16. září 1892. Mimo jiné se v ní dočteme: „V nejstarších dobách chodily dítky senické do školy do Lidečka. Na konci minulého století zřízena byla škola a kostel ve Francově Lhotě. Od té doby patřila Senice do Francovy Lhoty a přispívala jednou třetinou na uhrazení školního vydání. Že dítky senické pilně školu nenavštěvovaly, dá se asi mysliti, neboť v létě je používali jejich rodičové ku pasení dobytka, v zimě zase bránilo tomu špatné počasí a velká vzdálenost, a proto z doby do let 1882 máme velmi mnoho mladých lidí, kteří ani psáti, ani čísti neumějí. Poměry takové daly se do roku 1870 ovšem udržeti, ale v době nových školních zákonů změna rozhodně nastati musela. Se stavbou školy počalo se hned z jara roku 1882. A tak dne 16. září 1884 vstupovaly poprvé dítky do nové školní budovy v Senici.“

22  Nová škola z roku 1899 Záznam z kroniky: „V roce 1895 - 26. března se obecní výbor usnesl novou školní budovu stavěti a plány dáti vyhotoviti. Plány pro novou školu dodal p. stavitel Urbánek dne 7.9. 1895 s rozpočtem 13 959 zl. 53 krejcarů. Školní budova dle plánu jest na jedno poschodí. V roce 1897 nové plány byly zhotoveny a kladení základního kamene ke stavbě školy bylo 17. září 1898. Kolaudace nové budovy byla provedena dne 7. září 1899. Za několik let byla provedena přístavba zadní části školy. Až na menší opravy byla škola pak v původním stavu až do roku 1962, kdy se začalo s generální opravou. Byly vyměněny okna, dveře, podlahy, vybudován vodovod a zaveden do tříd, opraven byt ředitele. Bylo provedeno oplocení školní zahrady, od roku 1970 se prováděla stavba nových záchodů, šatny, kotelny, zavedlo se topení etážové do některých místností, byla postavena nová hospodářská budova s novou dílnou, buduje se malé hřiště za školou.. Bylo vybudováno příslušné sociální zařízení na hřišti. Kromě toho byly provedeny další práce, jako oprava fasády, střechy, orýnování apod.“ Poslední ustanovenou ředitelkou zdejší školy byla Eliška Vrajová, až do 30.6.1976. Od 1.9. 1976 byla škola ve Valašské Senici zrušena a Eliška Vrajová se stala ředitelkou školy ve Francově Lhotě.

23


Stáhnout ppt "Škola ve Francově Lhotě byla založena r Do té doby byla Francova Lhota přiškolena k triviální škole v Lidečku. Mnoho dětí z Francovy Lhoty nemohlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google