Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum: 19.1.2014 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Líčení Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Líčení Anotace: Žáci se seznámí s prezentací slohového postupu líčení. Podle osnovy v prezentaci sestaví správný text, používají správné jazykové prostředky. Společně práci hodnotí. Připraví si podle zadání domácí úkol.

2 LÍČENÍ SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS UMĚLECKÝ POPIS Cíl líčení: - popsat určitou skutečnost - zapůsobit na představy, pocity, nálady - vyjádřit vztah pisatele k líčené skutečnosti

3 KOMPOZICE LÍČENÍ VOLNĚJŠÍ OSOBNĚJŠÍ - vyjadřujeme své pocity, co cítíme, - vyjadřujeme, jak se cítíme - vyjadřujeme svůj vztah k danému

4 JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY NEUTRÁLNÍ SLOVA NEOBVYKLÁ SLOVNÍ SPOJENÍ OBRAZNÁ POJMENOVÁNÍ – PŘIROVNÁNÍ – BÁSNICKÝ PŘÍVLASTEK – EPITETON – PERSONIFIKACE – METAFORA, METONYMIE SLOVA CITOVĚ ZABARVENÁ DĚJOVÁ SLOVESA

5 CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ? VÝBĚR SLOV VÝBĚR SLOVNÍCH SPOJENÍ - cílem je vyvolat citovou působivost textu - vzniká tak vlastní osobní styl autora

6 BÁSNICKÉ PŘIROVNÁNÍ Patří do oblasti pojmenování, přirovnáváme tak, že hledáme nové možnosti přirovnání unavený jak kající procesí sněhové vločky poletují jako bílí motýlci Vymysli přirovnání k tématu zimní krajina, snaž se vymýšlet zvláštní přirovnání.

7 BÁSNICKÝ PŘÍVLASTEK Epiteton Ozdobné, zvláštní, zajímavé spojení přídavného jména s podstatným jménem pěší ptáci náruživá, zádumčivá, zešeřelá nálada slovo hedvábné a z pytloviny prázdné šaty Vymyslete jiné epitetony a zapište si je.

8 PERSONIFIKACE Přenos pojmenování lidských vlastností a jednání na neživé věci a abstraktní pojmy. šlehačkové dorty plakaly na stole světlo boxuje noc vejde do dveří Napište vhodná slovní spojení, ve kterých použijete personifikaci.

9 METAFORA Označení jednoho jevu pojmenováním jevu jiného – srovnání nebo konfrontace obou těchto jevů na tomto základě. pršelo listí louka hořela voňavými ohýnky Najdi v knize Máj od K.H. Máchy metafory.

10 DĚJOVÁ SLOVESA Vymyslete co nejvíce zajímavých dějových sloves k následujícím tématům: Řeka teče ………………………………… Slyšíme zvuky v lese ………………….... Nebe je bez mráčku……………………… Schyluje se k bouři ………………………..

11 Líčení přírody Napište neobvyklá slovní spojení se slovesem na téma: OHEŇ PRASKÁ DÉŠŤ SE MĚNÍ V LIJÁK ZVONÍ BUDÍK RACHOT HROMU

12 Domácí úkol Napiš domácí práci jako líčení na dané téma. Délka práce je na A5, zkontroluj si pravopis. V práci použij všechny jazykové prostředky, o kterých jsme v hodině mluvili. TÉMA: MOŘSKÉ POBŘEŽÍ ZIMNÍ KRAJINA

13 POUŽITÉ ZDROJE Krausová,Z., Pašková,M., Český jazyk 8. Plzeň, Fraus, 2005. ISBN 80-7238-419-8


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google