Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Využívá poznatků z literární teorie k tvořivé práci s uměleckým textem. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : šestý ročník základní školy

2 Básnické prostředky

3 Metafora Přenesení významu na základě podobnosti. modré krajky = vlny
noční démanty = hvězdy

4 Personifikace Přenášení vlastností a činností živých lidí na věci neživé. Hladina usíná. Slunce se chystá do hajan. Rákosí zpívá ukolébavku.

5 Přirovnání Přímé přirovnání, kde je uvedeno, že něco je něčemu podobné
Listí, jež jako sukně vítr zdvih. O. Mikulášek Větvičky tenké jako pavučinky.

6 Epiteton (básnický přívlastek)
Nezvyklé spojení přídavného jména s podstatným. pach smrti rozzuřené moře temná bouře

7 Apostrofa Větve stromů, podívejte se na tu krásu. .
Letní ty noci zářivá, jakž tebou srdce okřívá. Jan Neruda Oslovení nepřítomné osoby, neživé věci nebo abstraktní skutečnosti.

8 Eufemismus Zjemnělé vyjádření nahrazující nepříjemný nebo drsný výraz.
Skončili svou životní pouť = oběsili se.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český."

Podobné prezentace


Reklamy Google