Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Výklad nové látky, suroviny, postup při výrobě, využití Klíčová slova: brambory, zápara, destilace, líh Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 VÝROBA LIHU o Počet lihovarů u nás se počítá na několik set o Myšleno oficiálních – pod kontrolou státu o Spotřeba lihu je u nás 7 l na ob./rok o Pro zajímavost v Rusku se uvádí spotřeba na 1 ob. mezi 20 – 25 litry o Líh vzniká přeměnou cukru pomocí alkoholových kvasinek C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2

3 Suroviny pro výrobu  CUKERNATÉ Ovoce Med Cukrová řepa Melasa  ŠKROBNATÉ Brambory Obilniny Kukuřice Chleba Používají se více ve velkovýrobě, jsou levnější.

4 Mikroorganismy lihového kvašení + kvasinky – sacharomyces - jsou důležité pro alkoholové kvašení - plísně - odebírají živiny kvasinkám - dají se destilací odstranit, souvisí s dodržováním hygieny - bakterie – mají snahu převést alkoholové kvašení na jiné (mléčné, máselné, octové)

5 Produkty vzniklé při kvašení  METYLALKOHOL – nežádoucí  vzniká z pektinů - čím je ovoce tvrdší, tím více pektinů obsahuje  při destilaci se odpařuje jako první  ETYLALKOHOL – žádoucí  zažíná vřít při teplotě 78,2 o C, je to průhledná čirá kapalina.  MASTNÉ KYSELINY - nežádoucí  vře jako poslední

6 Destilace 1. Zdroj tepla 2. Destilační baňka 3. Spojovací trubice 4. Teploměr 5. Chladič 6. Vtok chladicí vody 7. Výtok chladicí vody 8. Baňka s destilátem 9. Odvod k vývěvě obr. 1

7 Technologie výroby lihu z brambor  paření brambor – paří se cca 20 minut na teplotě o C – brambory změknou a rozdrtí se na kaši  příprava sladového ječmene – dodáme jim enzymy, jež umí rozložit škroby na cukry, celkem je třeba 2 % hmotnosti brambor  příprava zápary – smíchání po dobu 30“ na o C ( C 6 H 10 O 5 ) n + H 2 O n C 6 H 12 O 6 C poté zchlazení na o C zamezení nežádoucího kvašení

8 Technologie výroby  kvašení – trvá 3-5 dnů za teploty o C, lépe po 1. dnu na 10 o C. kvasinky 5 kg/hl po vykvašení má zápara asi 10 % alkoholu  destilace – oddělování kapalin na základě rozdílného bodu varu (78,2 o C)  1. destilace10 %32 %  2. destilace32 %55 %  3. destilace55 %72 % Zbytek - Lihovarské výpalky

9 Výtěžnost  Brambory mají 17 – 18 % škrobu  Ze 100 kg škrobu vznikne asi 60 l čistého alkoholu  100 kg brambor 18 kg škrobu z toho vznikne 11 l lihu  100 kg pšenice 70 kg škrobu z toho vznikne 42 l lihu

10 Využití výrobku  chemický průmysl činidlo pro další výrobu čistící prostředek  petrochemický průmysl přidává se do paliv - zlepšuje výkon motorů  potravinářský průmysl konzumace, konzervační činidlo  farmacie rozpouštědlo léků, dezinfekce  parfémy, esence

11 Zbytky a odpady  Výpalky – zbytky po destilaci. dnes se nezkrmují, nekvalitní, vyváží se do čistíren odpadních vod, pole.  Odpadní vody – je třeba jejich vyčištění přes biologické čističky

12 obr. 1  H PADLECKAS. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google