Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.09 Technologické procesy v potravinářství - destilace Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:destilace, destilát, destilovaná voda Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Dochází k jednorázovému částečnému odpaření kapaliny spojenému s kondenzací získaných par.  Tento postup je jednoduchý, ale neumožňuje účinné oddělení jednotlivých složek.  Využívá se při dělení látek s vysokým rozdílem bodu varu nebo při hrubém dělení látek.

4  Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek.  Při zahřívání se nejdříve začíná vypařovat složka s nejmenižším bodem varu.

5 1. Zdroj tepla (kahan) 2. Destilační baňka (s kulatým dnem) 3. Spojovací trubice 4. Teploměr 5. Chladič 6. Vtok chladicí vody 7. Výtok chladicí vody 8. Baňka s destilátem 9. Odvod k vývěvě (při destilaci za sníženého tlaku) 10. Alonž -nástavec na destilační aparaturu

6  kondenzace je skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu.  Kondenzace (kapalnění) je děj, který je opakem vypařování.

7  Destilovaná voda se vyznačuje tím, že je snížena až o 96% minerálních látek a až o 98% organických látek vůči vstupní vodě, tím pádem nezpůsobuje tvorbu vodního kamene ve Vašich spotřebičích.  Destilovaná voda je čirá, bezbarvá, v silné vrstvě namodralá kapalina bez chuti a zápachu. Má teplotu tání 0 °C a teplotu varu 100°C.  Nejsnazší metodou získání skoro čisté vody ze směsi je destilace.  Jedna z nejběžnějších současných metod je reverzní osmóza, která poskytuje vodu víc čistou než destilace.

8  Vysoké kvality destilované vody se dosahuje reverzně osmotickým (RO) procesem, při kterém je voda zbavována rozpuštěných minerálních látek o 96 % a organických látek o 98 % vůči vstupní vodě.

9 1. Co je destilace?  Je oddělování navzájem mísitelných kapalin na základě rozdílného bodu varu – rozdílné těkavosti složek. 2. Kde se destilace používá?  Při výrobě destilované vody a destilátů. 3. Kde vzniká kondenzace?  Kondenzace vzniká při destilaci a je to skupenská přeměna, při které se plyn mění na kapalinu.

10 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, ISBN 8O nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O destilovane-vode/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google