Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.15 Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.15 Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.15 Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Podává výklad o předložkách vlastních a nevlastních a spojkách souřadících a podřadících. Slouží především k procvičení osvojených jevů.

2 Předložky a spojky

3 Předložky VLASTNÍ Jsou pouze předložkami ( za, v, do, nad, u, …) NEVLASTNÍ Mohou být i jiným slovním druhem (kolem, místo, proti, blízko, …)

4 Rozlište předložky vlastní a nevlastní před domem bez tebe kolem domu blízko okna ve stanu během dne vedle mě pomocí přátel ku Praze na hřišti před domem bez tebe ve stanu ku Praze na hřišti kolem domu blízko okna během dne vedle mě pomocí přátel VLASTNÍ NEVLASTNÍ

5 Doplňte předpony s/se, z/ze loučit se _ maminkou, odejít _ školy, cesta _ kina, promluvit _ kamarádem, vyrovnat se _ prohrou, sesadit _ trůnu, hrdina _ románu, vést přímku _ bodu X, soucit _ nemocným, útěk _ vězení, obraz Dáma _ psíčkem, spokojit se _ průměrem, dívat se _ okna, výrobek _ skla, pocházet _ venkova, stáhnout _ oběhu, kráčet _ dobou s ze z ss zzz sz s s z z zs

6 Posuďte předložky nebo předložkové výrazy v následujících větách a nahraďte je předložkami vhodnými Všechno jsme učinili dle jeho pokynů. Zboží vám vydáme jen proti potvrzení. Odpoledne bude zavřeno za příčinou inventury. A to všechno se stalo jen skrz tvou neopatrnost. Všechno jsme učinili podle jeho pokynů. Zboží vám vydáme jen na potvrzení. Odpoledne bude zavřeno kvůli inventuře. A to všechno se stalo pro tvou neopatrnost.

7 Spojky SOUŘADÍCÍ -mezi hlavními i vedlejšími větami v souřadném poměru (a, i, nebo, ale, proto, neboť, …) PODŘADÍCÍ -mezi větou závislou a větou řídící (že, aby, když, protože, až, …)

8 Rozlište spojky souřadící a podřadící ani, protože, když, ale, však, až, že, vždyť, i, jestliže, přestože, a, aby, poněvadž, totiž, anebo, nebo, ba, jakmile, jako by souřadícípodřadící ani ale však vždyť i a totiž anebo nebo ba protože přestože když aby až poněvadž že jakmile jestliže jako by

9 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-536-2. KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-537-2.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.15 Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google