Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013"— Transkript prezentace:

1 Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží jako výklad učiva skladby - spojovací výrazy a je doplněn cvičeními k ověření učiva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Věta jednoduchá a souvětí
Věta jednoduchá vyjadřuje jednu myšlenku, obsahuje sloveso v určitém tvaru. Souvětí vzniká spojením dvou nebo více vět jednoduchých, podle počtu sloves v určitém slovesném tvaru (přísudků) určujeme počet vět v souvětí.

3 Spojení vět v souvětí Není spojovací výraz, píšeme pouze čárku. (Nevyrušuj, musím se soustředit.) Je spojovací výraz, ale čárku před ním obvykle nepíšeme. Jsou to spojovací výrazy – a, i, ani, nebo. (Zastav se a pořádně se rozhlédni!) c) Je spojovací výraz a věty se oddělují čárkou.

4 Spojovací výrazy spojky – že, ale, aby, protože, když, kdyby, neboť, avšak, ačkoli(v), proto (Šel rychle, aby mu neujel vlak.) vztažná zájmena – kdo, co, jaký, který, čí, jenž (Žena, která stála vedle, byla moje teta.) příslovce – kde, kam, odkud, kudy, kdy, jak, kolik, proč (Vrátil se na místo, kde našel mnoho malin.)

5 Cvičení: Vytvoř souvětí s danými spojovacími výrazy.
ale -li jak neboť a jenž čí kdyby co nebo kam kolik že i ani avšak proto proč

6 Cvičení: Doplň do souvětí vhodné spojovací výrazy.
1. Úkol, ______ se mi nedařil, byl v testu. 2. Není nutné, ______ tam šel s námi. 3. Sdělili mu, ____ je propuštěn. 4. Říkalo se, ____ paní Nová byla hezká. 5. Místo, _____ se chystám na dovolenou, najdeme na mapě. 6. ____ tam nebyl, o hodně přišel. 7. _____ se vrátil, navštívil matku.

7 Zdroje KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 6. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus ISBN STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 6. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN ISBN


Stáhnout ppt "Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google