Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přídavná jména pravopis koncovek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přídavná jména pravopis koncovek"— Transkript prezentace:

1 Přídavná jména pravopis koncovek
Přídavná jména tvrdá složené tvary v koncovkách píšeme -ý (nový dům, novým, nových, novými) -i píšeme pouze v 1. a 5.p.č.mn.r.mužs.živ. (noví obyvatelé, noví obyvatelé!) -ými pouze v 7.p.č.mn. (novými obyvateli/domy) jmenné tvary -i pouze v 1.p.č.mn.r.mužs.živ. (muži jsou zdrávi) -y v 1.p.č.mn.r.mužs.než. a r.žens. (výsledky jsou známy, dívky jsou známy)

2 Přídavná jména pravopis koncovek
Přídavná jména měkká v koncovkách píšeme jen měkké i (cizí chlapec, cizí dívka, cizí dítě, cizí lidé, s cizími lidmi) Přídavná jména přivlastňovací v koncovkách píšeme -i pouze v 1. a 5.p.č.mn.r.mužs.živ. (tatínkovi kamarádi) v ostatních koncovkách -y/-ý (tatínkových kamarádů, tatínkovým kamarádům, tatínkovy kamarády, tatínkových kamarádech) -ými v 7.p.č.mn. (tatínkovými kamarády)

3 Procvičování Doplňte do vět i/í, y/ý.
Přiběhl k nám mal_ chlapec. Výletníci šli bos_. Dívky byly zvědav_ na program. Jedli jsme hověz_ polévku s játrov_m_ knedlíčky. Na dvoře štěkají sousedov_ ps_. Přes plot jsme krmili sousedov_ ps_. Drav_ ptáci slouží k lovu. Bratrov_ přátelé jsou sportovci. Pozvali jsme bratrov_ přátele. V dutině stromu hnízdilo několik sov_ch mláďat.

4 Procvičování Doplňte do vět i/í, y/ý.
Přiběhl k nám malý chlapec. Výletníci šli bosi. Dívky byly zvědavy na program. Jedli jsme hovězí polévku s játrovými knedlíčky. Na dvoře štěkají sousedovi psi. Přes plot jsme krmili sousedovy psy. Draví ptáci slouží k lovu. Bratrovi přátelé jsou sportovci. Pozvali jsme bratrovy přátele. V dutině stromu hnízdilo několik sovích mláďat.

5 Digitální učební materiál:
Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_6_Čj

6 Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus, s ISBN Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , s.ISBN Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG s


Stáhnout ppt "Přídavná jména pravopis koncovek"

Podobné prezentace


Reklamy Google