Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 10.5.2012 Název:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 10.5.2012 Název:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 10.5.2012 Název: VY_52_INOVACE_29_FYZIKA Téma: Opakování učiva fyziky- Fyzika kolem nás Ročník: 7. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

2 OPAKOVÁNÍ ZÁKONITOSTI FYZIKY V ÚLOHÁCH Z PRAXE Fyzika kolem nás

3 Doplň, která měřidla používáme běžně v praxi. délky hmotnosti času teploty objem

4 Kde se v praxi využívají následující poznatky z fyziky? lom světla teplotní roztažnost látek odraz světla brýle, dalekohled, … zrcadla, periskop,… teploměr,… Najdi další příklady.

5 Který zákon je využíván v brzdách automobilů? Pascalův zákon V brzdném systému je brzdová kapalina- na malý píst působí malá síla, protože tlak je ve všech místech stejný, působí na větší píst větší síla. Plocha menšího píst Síla působící na první píst. Síla působící na druhý píst. Plocha většího pístu

6 Vyjmenuj jednoduché stroje, připiš, kde se běžně používají. Páka Kladka Kolo na hřídeli Šroub Nakloněná rovina váhy, houpačka, nůžky,… zvedání těžkých pytlů s cementem,… jízdní kolo,… pohybový šroub u lodí, spojování materiálů,… nájezdní plošina pro vozíčkáře, …

7 Jaké fyzikální jevy a zákonitosti můžeme pozorovat na obrázku? změna směru pohybu vozíku působením síly koně. otáčení kol tření kol o silnici gravitační síla působící na vozík atmosférický tlak v pneumatikách Najdi další.

8 Jaké fyzikální jevy a zákonitosti můžeme pozorovat na obrázku? odraz světla v parabole světla - zrcadlo gravitační síla hydraulické zařízení v brzdách atmosférický tlak v pneumatikách, tření pneumatik o silnici pokud auto prudce zastaví, řidič pocítí zákon setrvačnosti Najdi další.

9 Jaké fyzikální jevy a zákonitosti můžeme pozorovat na obrázku? gravitační síla vztlaková síla třecí síla působící proti pohybu ryby Najdi další.

10 Spoj správné dvojice: I. Newton kontaktní čočky B. Pascal vztlaková síla O. Wichterle gravitační síla J.E.Torricelli tlak působící na podložku F. Mohs atmosférický tlak Archimédes stupnice tvrdosti

11 Které pojmy z fyziky slyšíme každý den ve zprávách o počasí? teplota vzduchu tlak vzduchu směr a síla větru množství srážek Najdeš i další? Pozorně si poslechni večerní předpověď počasí.

12 A NOTACE Opakování fyzikálních pojmů a zákonitostí, fyzika v praxi. Cíl hodiny: Možnost společného opakování učiva, vhodné na konci školního roku, opakování je možné využít pro 7. 8. ročník při fyzice. Práce s prezentací: Lze využít jako samostatnou práci v hodině, nebo pro společné opakování, souvislost tématu s úlohami v M, Z, Př, D Průřezová témata:

13  Vlastní tvorba  www.microsoft.com www.microsoft.com  Fyzika 2. Praha: SPN a.s., 2008. ISBN 978-80-7235-381-1.  JIŘÍ BOHUNĚK, EVA HEJNOVÁ. Tematické prověrky z učiva fyziky základní školy. Praha: Prometheus, 2005. ISBN 80-7196-290-2.  JAN ŠEDIVÝ, JAN PURKAR, STANISLAV PFEFRČEK. Úlohy z fyziky. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80- 7168-315-9.  JIŘÍ BOHUNĚK. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2. díl. Praha: SPN, 1992.  BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, 2000, ISBN 80-7196- 119-1.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: 10.5.2012 Název:"

Podobné prezentace


Reklamy Google