Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK."— Transkript prezentace:

1 Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK

2 Třecí síly Proti pohybu těles působí brzdné síly Odporové síly Odporové síly se uplatňují se při pohybu těles v kapalinách a plynech – let ptáků, letadel, plavání, plavba lodí. Tyto síly nejsou předmětem naší výuky – zatím je neřešíme.

3 Jev, při kterém vznikají
Třecí síly Třecí síly vznikají proti pohybu pevných těles po podložce, ke které jsou přitlačovány určitou silou – posunování skříně po podlaze, lyžování ... Třecí síla se značí Ft a její jednotka je Newton. Jev, při kterém vznikají třecí síly se nazývá tření.

4 Na čem závisí velikost třecí síly?
· Třecí síla je přímo úměrná tlakové síle, kterou působí těleso kolmo na podložku (tedy závisí na hmotnosti tělesa – čím těžší těleso, tím větší třecí síla) Co lze zjistit z obrázků ???

5 Na čem závisí velikost třecí síly?
· Třecí síla také závisí na materiálu a drsnosti dotykových ploch (čím drsnější podložka, tím je třecí síla větší) Co lze zjistit z obrázků ???

6 Druhy třecích sil: Pohybová … má ji pohybující se těleso
Klidová … má ji těleso v klidu, je větší než třecí síla pohybová

7 Smykové tření Smykové tření vzniká, když se dvě tělesa z pevných látek po sobě smýkají. Třecí síla závisí na tlakové síle a na kvalitě povrchů. Působí proti pohybu či zamýšlenému pohybu tělesa. Klidová třecí síla je větší než třecí síla při pohybu.

8 Valivé tření Valivé tření vzniká při valení válce,
koule nebo kužele. Za stejných okolností je tření valivé menší než tření smykové.

9 Tření „škodlivé“ Vzniká tehdy, pokud se stykoví plochy, např. součásti strojů, zahřívají a odírají. Třecí sílu se snažíme zmenšovat mazáním, leštěním stykových ploch, využitím vhodných ložisek.

10 Tření „užitečné“ Vzniká například mezi podrážkou a podlahou, pláštěm pneumatiky a silnicí, … Snažíme se naopak klidovou třecí sílu zvětšovat (vzorkem obuvi nebo na plášti pneumatiky).

11 Shrnutí učiva:

12


Stáhnout ppt "Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK."

Podobné prezentace


Reklamy Google