Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Zákon síly. Fyzika 7. ročník Mgr. Marcela Kubátová

3 Posuvné účinky síly: Síla může uvést těleso z klidu do posuvného pohybu. Může pohyb tělesa urychlit nebo zpomalit. Síla může těleso zastavit. Posuvné účinky zkoumal I. Newton – zákon síly je druhým pohybovým zákonem.

4 Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. Těleso se uvede z klidu do pohybu, nebo se pohyb zrychlí, zpomalí, zastaví nebo se změní směr.

5 Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti působením síly menší.

6 Čím větší síla na těleso působí, tím je změna jeho rychlosti větší.

7 Proti pohybu působí třecí síla. Když přestaneme šlapat, brzy se kolo zastaví. Proti pohybu působí i odporová síla vzduchu.

8 Také pohyb v kapalinách nebo plynech je brzděn. Vypne-li motorová loď motory, pochvíli se působením odporové síly vody zastaví.

9 Brzdné síly lze zmenšit vhodným tvarem tělesa (aerodynamický tvar):

10 Zákon síly: Působí-li na těleso síla, mění se jeho rychlost. To znamená, že se těleso buď z klidu uvede do pohybu, nebo se pohyb urychlí, zpomalí, zastaví nebo se změní jeho směr. Čím větší síla na těleso působí, tím je změna rychlosti větší. Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti menší.

11 Odporové síly: Proti pohybu tělesa působí třecí síly a odporové síly prostředí. Třecí sílu zmenšíme používáním ložisek, leštěním a broušením stykových ploch a používáním mazidel. Odporové síly prostředí zmenšíme vhodným tvarem tělesa.

12 Zdroje obrázků: Kliparty


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google