Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Zdroje páry

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_04

3 Zdroje páry Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje se zařízeními vyvíjející páru. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: parní kotel, parní vyvíječ

4 Zdroje páry Dříve se jako zdroje tepla používaly nízkotlaké parní kotle. V současnosti jsou nahrazovány kotli o vyšším tlaku a stále častěji používají také parní vyvíječe. Parní kotle Malé parní kotle mají plamencovou konstrukci s vodním obsahem řádově až desítek až tisíc litrů v závislosti na požadovaném výkonu. Vyrábějí se pro spalování uhlí, kapalných i plynných paliv.

5 Zdroje páry STRMOTRUBNÝ ROŠTOVÝ PARNĺ KOTEL Parní výkon 10 až 25 t/h Tlak páry 1,3 až 4,5 MPa Teplota páry do 450 °C

6 Zdroje páry VÁLCOVÝ PARNÍ KOTEL

7 Zdroje páry

8 Vzhledem k možným tepelným ztrátám se kotle izolují. Válcové kotle se izolují rohožemi na drátěném pletivu. Doporučuje se izolace ve více vrstvách z důvodů eliminace vzniku tepelných mostů. Rohož se na kotle upevňují ocelovými páskami nebo navařovacími trny.

9 Zdroje páry Parní vyvíječe Výroba páry v parních vyvíječích je poněkud odlišná proti výrobě páry v klasických parních kotlích. Hlavní pracovní část vyvíječe je tvořena šroubovitě vinutou trubkou, která je umístěna v proudu spalin z hořáku. Spaliny procházejí prostorem mezi pláštěm vyvíječe a šroubovitě vinutou trubkou. Tak se postupně v trubce ohřívá voda, která se mění v páru.

10 Zdroje páry

11 Parní vyvíječe Vyvíječe páry jsou ekonomicky výhodnější proti kotlům a používají se všude, kde je to možné. Při jejich návrhu je nutné zvážit pro jaké účely je pára potřeba, provozní režim, frekvenci najíždění, vodní obsah atd. Nejsou vhodné tam, kde často kolísá výkon a kde je nutný velký vodní obsah, rychlé a časté najíždění.

12 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9 http://www.energyweb.cz/web/index.php?display_ page=2&subitem=2&slovnik_page=valc_kotel.html http://www.energyweb.cz/web/index.php?display_ page=2&subitem=2&sl_mode=hrch&slovnik_page=st rmotrub_rostkotel.html http://www.vyvijece-pary.cz/vyvijece700.html


Stáhnout ppt "Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google