Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Světlé plynové infrazářiče

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_09

3 Světlé plynové infrazářiče Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace objasňuje princip vytápění světlými plynovými infrazářiči. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: plynový infrazářič, bezplamenné hoření

4 Světlé plynové infrazářiče Světlé infrazářiče předávají teplo pomocí keramické desky. Mají menší výkon, rozměry, hmotnost, spotřebu plynu a výšku montáže. Říká se jim vysokoteplotní nebo keramické. Uplatňují se při vytápění celých prostorů hal nebo jen pro zónové vytápění jednotlivých částí objektu. Nacházíme je ve společenských sálech, kostelích a restauračních zahrádkách. Z hlediska požárního se považují za plynové spotřebiče otevřené. Spotřebiče jsou zařazeny do kategorie A.

5 Světlé plynové infrazářiče

6 Plyn je vháněn přes dvojitý elektromagnetický ventil do trysky. Z trysky proudí spolu se spalovacím vzduchem zvýšenou rychlostí do injektoru. Směs proudí přes směšovací komoru ke keramické desce. V desce je velké množství kapilárních otvorů. Na vnějším povrchu desky dochází k hoření, které je bezplamenné. Plameny mají velmi malou délku, že je téměř není vidět. Teplota povrchu keramické desky se pohybuje okolo 850 0 C.

7 Světlé plynové infrazářiče Světlé infrazářiče vykazuje nejmenší množství oxidu dusíku, uhlíku a síry. Vysálaná tepelná energie ve formě elektromagnetického vlnění je směrována do vytápěného prostoru reflektorem, který z horní části infrazářič uzavírá. Světlé infrazářiče mají menší výkon než tmavé a kompaktní. Nejmenší mají výkon 7kW, největší až 50kW. Připojovací světlost plynu je 1/2“.

8 Světlé plynové infrazářiče Hlavní části světlých zářičů  směšovací hořáková komora s injektorem – do výkonu 20kW stačí jedna směšovací komora, pro větší výkony mají infrazářiče komory dvě  keramická deska – připevňuje se ke směšovací komoře a musí být perfektně utěsněna. Pod desku se umisťuje jemná síťka ze speciální chromniklové oceli pro lepší rozložení plamene a teploty.  reflektor- z nerezového plechu nebo hliníku. Jeho povrch je leštěný s vysokou odrazivostí kvůli zmenšení ztrát tepla.  řídící jednotka – sestává se ze dvou plynových ventilů hořákové řídící automatiky, zapalovací ionizační elektrody, napojení na plynové potrubí připojení na elektrické napětí.

9 Světlé plynové infrazářiče Odtah spalin světlých zářičů Pro světlé infrazářiče –plynové spotřebiče kategorie A – platí několik zásad pro správný odtah spalin a přívod spalovacího vzduchu. Vyplývají z platných předpisů a doporučení. Výměna vzduchu musí být nejméně 30m 3 na kW výkonu infrazářiče každou hodinu. Při provozu infrazářiče o výkonu 20kW musí být v prostoru každou hodinu vyměněno 600m 3 vzduchu. Objem haly, která je vytápěna světlými infrazářiči, musí být minimálně 1 000m 3. Minimální sklon zářiče je 12 stupňů, největší úhel naklopení je 45 stupňů.

10 Světlé plynové infrazářiče

11 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9 http://www.tzb-info.cz/1102-tri-modelove-rady- svetlych-infrazaricu


Stáhnout ppt "Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google