Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Karolína Lukešová

2 ZÁKLADNÍ ŽIVINY

3 Bílkoviny  Ve všech buňkách živých organismů, slouží jako materiál na výstavbu tělesných tkání. Dodávají energii.  Dělíme je:  A) živočišné – obsažené v mase, mléce, vejcích  B) rostlinné – obsažené v luštěninách, obilovinách

4 Tuky  bohatý zdroj energie, ochranou pro vnitřní orgány  Dělíme je:  A) nasycené – obsaženy v živočišných tucích, při nadbytku poškozují zdraví, obsahují cholesterol  B) nenasycené – obsaženy v rostlinných potravinách a v rybách, neobsahují cholesterol a snižují hladinu cholesterolu v krvi

5 Sacharidy  Nejdůležitější zdroj energie  Dělíme je:  A) Jednoduché – dávají příjemnou sladkou chuť  B) složitější – důležité škroby (brambory, obiloviny, luštěniny), měly by v naší stravě převládat  Vláknina – sacharid, chrání střeva před působením rakovinových látek, podporuje trávení

6 Minerální látky  Plní v organismu řadu významných funkcí  A) vápník a fosfor – stavební látky pro tvorbu kostí a zubů (mléčné výrobky a ryby)  B) sodík – má vliv na trávení a krevní tlak (celozrnné pečivo, sůl)  C) hořčík – působí protizánětlivě a podporuje činnost srdce (ryby, ořechy, banán, zelenina)

7 Vitamíny  Patří mezi ochranné látky, organismus je nedovede vytvořit, musí je přijímat stravou  Nejvhodnější je pestrá strava – zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky

8 Použité zdroje  Marádová, E.: Rodinná výchova. Zdravý životní styl 1. Nakladatelství Fortuna. Praha 1999.

9 Anotace  Datum vytvoření:  Předmět: Výchova ke zdraví  Ročník: sedmý  Anotace: po ověření budou žáci znát základní informace o živinách, kde je najdou a jejich funkce v organismu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google