Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Tepelná pohoda

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_01_32_INOVACE_09

3 Tepelná pohoda Předmět: Vytápění Ročník: I. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace objasňuje definici pojmu tepelná pohoda, uvádí subjektivní a objektivní vlivy působící na tepelnou pohodu. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: teplota, relativní vlhkost vzduchu

4 Tepelná pohoda Tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, musí být zajištěn odvod člověkem produkovaného tepla do prostoru tak, aby nedošlo k výraznému zvýšení teploty těla. Na druhé straně odvod tepla nesmí být natolik intenzívní, aby nedošlo k výraznému snížení teploty těla. Člověk by tedy neměl cítit v daném prostředí ani pocit nepříjemného chladu, ani nepříjemného tepla.

5 Tepelná pohoda Podmínky pro dosažení tepelné pohody člověka v daném prostředí ovlivňuje řada faktorů: 1.subjektivní vlivy (vnitřní)- jsou individuální, závislé na tělesném a psychickém stavu člověka, 2.objektivní (vnější)- veličiny, které jsou měřitelné a které můžeme ovlivňovat.

6 Tepelná pohoda Mezi subjektivní faktory ovlivňující tepelnou pohodu patří: věk, tělesný stav, psychický stav, vlastnosti a návyky, druh vykonávané činnosti, schopnost aklimatizace.

7 Tepelná pohoda Mezi objektivní faktory ovlivňující tepelnou pohodu patří: vnitřní teplota vzduchu v místnosti, povrchová teplota stavebních konstrukcí, rozdíl mezi těmito teplotami, rychlost proudění vzduchu, relativní vlhkost vzduchu, schopnost aklimatizace.

8 Teplota vzduchu v místnosti Pro vnitřní teplotu vzduchu v místnosti má velký význam povrchová teplota stěn a ostatních předmětů. Pro pocit tepelné pohody by měl platit vztah: t v + t s = 38°C t v teplota vzduchu v místnosti t s povrchová teplota stěn Rozdíl těchto teplot by měl být co nejmenší-max.3°C.

9 Teplota vzduchu v místnosti

10 Teplota vzduchu není v místnosti rozložena stejnoměrně ve směru vodorovném ani svislém. Rozložení svislé charakterizuje jednotlivé druhy vytápění.

11 Relativní vlhkost vzduchu Patří mezi nejdůležitější veličiny, které ovlivňují tepelnou pohodu. Doporučení rozmezí pro pobyt lidí je 40-70%. Při poklesu vlhkosti nastávají problémy především dýchací, při trvalém zvýšení k hranici 90% dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a ke tvorbě plísní v místech s nižší povrchovou teplotou (obvodové stěny, kouty). Jestliže klesne teplota povrchů v místnosti pod teplotu rosného bodu vzduchu v okolí, dojde na povrchu konstrukce ke kondenzaci vlhkosti (vysrážení vody).

12 Relativní vlhkost vzduchu

13 Vlhkost v bytě má různé zdroje a při nedodržení uvedených zásad může být vysráženo značné množství vody. V průměrné domácnosti se odpaří denně asi 10 l vody.

14 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4


Stáhnout ppt "Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google