Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich."— Transkript prezentace:

1 Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.

2 Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti.

3 Opakování a dlouhodobost – z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek. Eskalace – od urážek se stupňuje k psychickému snižování lidské důstojnosti až k fyzickým útokům a závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život. Klíčové znaky domácího násilí:

4

5 Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné – domácí násilí nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde se role osoby násilné a osoby ohrožené střídají. Neveřejnost – probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly. Klíčové znaky domácího násilí:

6

7 Projevy domácího násilí: psychické násilí – zastrašování – výhružná gesta, předvádění zbraní, ničení věcí, ubližování jiným v přítomnosti ohrožené osoby, – zvýšená kontrola všeho, co ohrožená osoba dělá – kam jde, s kým mluví, omezování samostatnosti a rozhodování o sobě, – kritizování a ponižování – nadávky, zesměšňování, zpochybňování duševního zdraví, přehlížení přání a potřeb, – vyhrožování a vydírání – nucení k poslušnosti, vyhrožování bitím, přerušením kontaktů, sebevraždou, vyvolávání pocitů viny, – fyzické násilí – facky, rány pěstí, kopání, tlučení hlavou (např. o stěnu, o topení...), rdoušení, tahání za vlasy, bití nějakým předmětem apod.

8

9 Projevy domácího násilí: sociální násilí – izolace od příbuzných a přátel – zákaz přijímání návštěv, svým chováním odrazovat návštěvníka od dalších návštěv, zákaz telefonovat, dívat se na TV, doprovázení např. k lékaři, na úřady apod. ekonomické zneužívání – zamezení přístupu k financím (i vlastním), vydírání, vynucování přepsání bytu, nemovitosti atd. sexuální násilí, Kombinace.

10

11 KDE HLEDAT POMOC: DONA linka – nepřetržitá telefonická pomoc - tel. č. 2 51 51 13 13 Policie ČR Bílý kruh bezpečí, o.s. - základní informace o domácím násilí, praktické rady. www.azylovedomy.cz http://www.domaci-nasili.cz/ (Zdroj) http://www.domaci-nasili.cz/


Stáhnout ppt "Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google