Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:"— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 31.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při Práci s CNC strojem na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na upínání a výměnu n á strojů na CNC stroji HURCO (frézka) 2

3 Kužely používané u CNC strojů 3 Ze strojírenské praxe známe několik typů kuželů pro upínání nástrojů na obráběcích strojích. V zásadě se dají rozdělit do dvou kategorií: samosvorné Kategorie samosvorných kuželů má takovou kuželovitost že po jejich upnutí do vřetene stroje není nutno pro přenes síly žádných dalších prvků.

4 Kužely používané u CNC strojů 4 Druhou kategorii tvoří kužely ISO která jsou nesamosvorné a potřebují pro přenos síly další technický prvek. Toto zajišťují unášecí kameny. Důvod použití na CNC strojích vyplívá z jejich kuželovitosti. Strmí kužel po uvolnění upínacím prvkem samovolně „vypadne“ z vřetene a tudíž není nutná žádná síla pro jeho vytažení.

5 Kužely používané u CNC strojů 5 Unášecí kameny pro přenos síly jsou pevně spojeny s vřetenem stroje a zapadají do drážek které jsou součástí kužele. Velikost kamenů je normalizována stejně jako šířka drážek.

6 Upínání nástrojů na CNC strojích 6 Ukládání nástrojů na CNC stroji je realizováno V otočném zásobníku. Na našem stroji Hurco je možné založit až 24 nástrojů. Tyto počta se liší u konkrétních strojů a výrobců. Jednotlivé kapsy jsou očíslovány a stroj si je ukládá dle vlastního algoritmu pod čísli určenými obsluhou.

7 Upínání nástrojů na CNC strojích 7 Pohyb nástrojů mezi zásobníkem a vřetenem zajišťuje rameno pro výměnu nástrojů. Daný nástroj uchopí jak ve vřeteni tak v zásobníku, vysune dolů, provede otočku o 180 stupňů a zasune nástroje zpět do otvorů. Následně hydropneumatický pohon nástroj upne

8 Upínání nástrojů na CNC strojích 8 Výměnné rameno má ve své uchopovací části vytvořený tvar pro dokonalé uchopení nástroje. Tento tvar MUSÍ souhlasit s tvarem prstence na upínacím kuželu. Prstence jsou různé a proto je nutné zajistit a dodržovat správný tvar. Při záměně může dojít k poškození stroje.

9 Výměna nástroje 9 Výměnu nástroje můžeme provést ve dvou režimech: ručním automaticky programem Při použití ručního režimu, pro uvolnění či upnutí upínacího kužele, je nutno použít tlačítko umístěno na boku vřeteníku. Po jeho stlačení se upínací kužel odepne a je možné jej vyjmout a po uvolnění se cyklus ukončí.

10 Výměna nástroje Pro zpětné upnutí nástroje je postup stejný pouze v opačném sledu. První se tlačítko zmáčkne pro uvolnění upínací kleštiny ve vřeteni po té te zasune upínací kužel do vřetene a nasledně se tlačítko uvolní čímž dojde k upnutí. 10

11 Výměna nástroje Při výměně nástroje automaticky zvolíme na hlavním panelu v nabídce „ruční“ možnost volby „nástroj ve vřeteni“ nebo „nastavení nástrojů“ zde po volbě čísla požadovaného nástroje proběhne po aktivaci příkazu výměna zcela automaticky. Při výměně nástroje při běhu programu je nutno použít iso kódu „M06“ a následně číslo nástroje „T01, T02 ….“, který je pro tuto činnost určený. Po té proběhne výměna automaticky. 11

12 Upínání nástrojů na CNC strojích Při vkládání kužele do vřetene je nutné dbát pokynů uvedených na vřeteníku stroje. Ta nás důrazně upozorňuje na vzájemnou polohu unášecího kamene a drážek na upínacím kuželu.

13 Upínání nástrojů na CNC strojích Upínací kužel je v horní časti opatřen závitem do kterého je nutno zašroubovat upínací koncovku. Je nutno dbát pokynů výrobce stroje protože každý používá jiný tvar této koncovky. Při jeho záměně můžr dojít k poškození stroje.

14 Upínací kužely a jejich rozdělení Pro upínání nástrojů používáme různé typy upínacích kuželů. Kužely se dělí dle spusobu upínání jednotlivých nástrojů. V následujících slejdech si tyto trny ukážeme a popíšeme. Rozdělení dle způsobu upnutí veldon kleštinový držák pro morse kužely nástrčné prézy speciální

15 Upínací kužely Kleština: Upíníní nástrojů s válcovou stopkou rozpězí 1 až 20 mm. Veldon: Upínání stopkových fréz s přesnou stopkou 4,6,8,10,12…..

16 Upínací kužely Morse kužely: upínání nástrojů s kuželouvou stopkou M1,M2,M3 Nástrčné nástroje: pro upínání nástrčných nástrojů s unášecím perem či drážkou.

17 Upínací kužely Speciální kužely: Pro upínání speciálních nástrojů jako například vrtací sklíčidla, vyvrtávací tyče, frézovací hlavičky…..

18 Jáké tipy kuželů používáme pro upínání nástrojů? Jaké zásady musíme dodržet při výběro vhodného upínacího kužrle pro danný CNC stroj? Vyjmenuj rozdělení kuželů dle způsobu upínání nástrojů. Kterými způsoby muže proběhnout výměna nástroje na CNC stroji? Kontrolní otázky

19 Obrázky Obrázky použity v této prezentaci jsou mé vlastí.

20 Použitá literatura Použité informace jsou praxe a zkušeností autora


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:"

Podobné prezentace


Reklamy Google