Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Příslovečné určení Metodický list (anotace): s. 3 Definice příslovečného určení s. 4 – 5 Druhy příslovečného určení s. 6 – 8 Holé, rozvité a několikanásobné Pu s. 9 - 10 Cvičení k procvičování s. 11 Řešení

2 PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Pu

3 Charakteristika Závisí na slovese (přídavném jméně, příslovci). Vyjadřuje různé bližší okolnosti dějů, vztahy. Ptáme se na něj příslovečnými otázkami typu: Kde? Kudy? Kdy? Proč? Jak? apod. Př. Hráli jsme si na hřišti. Psi zuřivě štěkali. !!!Pokud se lze na člen ptát zároveň pádovou otázkou a otázkou příslovečnou, má přednost při určení příslovečné určení před předmětem!!!

4 Druhy Pu Místa Místa (kde? odkud? kudy? kam?) Šli jsme do lesa. Času Času (kdy? odkdy? dokdy, jak dlouho?) Vrátili jsme se včera. Způsobu Způsobu, míry (jak? jakým způsobem?) Rychle se otočil.

5 Druhy Pu Příčiny Příčiny (=důvod, proč? nač? k čemu?) Pro nepřítomnost diktát nepsal. Účelu Účelu (za jakým účelem?) Soused jel nakoupit. Podmínky Podmínky (za jaké podmínky?) Při dobrém počasí to stihnete. Přípustky Přípustky (i přes co? navzdory čemu?) Přes zákaz šli sami domů.

6 Pu může být: holé - nevážou se na něj další větné členy Př. Kůň utekl z ohrady. Po Př sl.jed. Pu místa Kůň z ohrady utekl

7 Pu může být: rozvité - vážou se na něj další větné členy Př. Od včerejšího rána padal sníh. Po Př sl. jed. Pu času Pk s padal včerejšího Od rána sníh

8 Pu může být: několikanásobné – spojení několika výrazů Př. Adam poskakoval radostně a s úsměvem. Po Př sl. jed. Pu zp. a poskakoval radostněs úsměvem Adam

9 Pu cvičení: 1. Vyhledej a urči příslovečná určení: Zítra se musím vrátit domů. To je ale velmi pěkný pes! Udělal to velice pečlivě. Maňásci se honili po jevišti. Ledoborec vyplul z přístavu. Pod oknem stáli dva sněhuláci. Tryskové letadlo letělo v ohromné výši. Před lety takový nebýval. Syn trpělivě čekal na otcův návrat. Věra pevně věřila, že se brzy uzdraví.

10 Pu cvičení: 2. Vyhledej příslovečná určení a urči jejich druh. Letadlo letělo nad domky. Petr prudce trhl kormidlem. Bílé budovy se skrývají uprostřed zeleně. Po březích řeky se táhne zažloutlá step s uschlou trávou, křovím a stromy. Tu a tam vidíme vesničky s obydlími z nepálených cihel. Letadlo zanedlouho jemně přistálo na letišti. Když vykročíme na schůdky, zjeví se nám nádherný výhled. Slunce již silně pálí. Rozpálená střecha pobřežní chaty nestačila ani přes nocvychladnout.

11 Řešení 1. Vyhledej příslovečná určení a urči, o jaký druh se jedná: Zítra se musím vrátit domů. To je ale velmi pěkný pes! Udělal to velice pečlivě. Maňásci se honili po jevišti. Ledoborec vyplul z přístavu. Pod oknem stáli dva sněhuláci. Tryskové letadlo letělo v ohromné výši. Před lety takový nebýval. Syn trpělivě čekal na otcův návrat. Věra pevně věřila, že se brzy uzdraví. Letadlo letělo nad domky. Petr prudce trhl kormidlem. Bílé budovy se skrývají uprostřed zeleně. Po březích řeky se táhne zažloutlá step s uschlou trávou, křovím a stromy. Tu a tam vidíme vesničky s obydlími z nepálených cihel. Letadlo zanedlouho jemně přistálo na letišti. Když vykročíme na schůdky, zjeví se nám nádherný výhled. Slunce již silně pálí. Rozpálená střecha pobřežní chaty nestačila ani přes noc vychladnout.

12 Použité zdroje Opakujeme češtinu v 6. ročníku (2. díl), nakladatelství Nová škola Český jazyk s Tobiášem, Skladba, Věta jednoduchá II, nakladatelství Tobiáš 1993 Český jazyk 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005 http://www.zssloup.net/EU_sablony/ctenarska_informacni _gramot_2_stupen/ctenarska_cj/21.pdf


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google