Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."— Transkript prezentace:

1 Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k výkladu učiva příslovečné určení. Výklad je doplněn kontrolním cvičením. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 1. Místa Kde? Ve školní zahradě začaly zrát jahody. Kam? Pavel odešel domů. Odkud? Zleva se ozvalo zavolání. Kudy? Adam jel přes most.

3 2. Času Kdy? Na koncert půjdeme zítra. Odkdy? Od rána Jan na nic nemyslel. Dokdy? Návštěvníci vydrželi do konce. Jak dlouho? Do kopce jsme šplhali dvě hodiny. Jak často? Cvičit na hudební nástroj musíte denně.

4 3. Způsobu Jak? Bylo slyšet jasně každé slovo. Dobře si to zapamatuj! Jara skokem přibývalo. Pozornost posluchačů byla napjata do krajnosti. Okna rodného domu září jako maják. Krev potůčkem teče.

5 4. Míry Kolik? Do jaké míry? Jak moc? Kmen byl poněkud nahnilý. Vstupenka stojí sto korun. Václavské náměstí je dlouhé 780 metrů.

6 5. Příčiny Proč? Z jaké příčiny? Z jakého důvodu? Třásl se smíchy. Oči se mu leskly nadšením. Javory se pěstují pro své výborné dřevo i u nás.

7 6.Účelu Proč? Za jakým účelem? Největší města položila tramvaje pro zrychlení pod zem. Rostlina potřebuje k své výživě vodu. Strýc s tetou k nám přišli na návštěvu.

8 7. Podmínky Kdy? Za jaké podmínky? Za pěkného počasí je z vrcholu vidět Sněžku. Bez tvého souhlasu nic nepodnikneme.

9 8. Přípustky I kdy? I v jakém případě? I přes co? Přes nepříznivé počasí pokračovali zemědělci ve sklizni. Při vší opatrnosti rozbil Vítek tři sklenice.

10 Vyhledej příslovečná určení a urči jejich druh. 1. Martin odletěl za opalování k moři. 2. Katka usíná v zimě velmi brzy. 3. Před jeho budovou stál zástup lidí. 4. Pro nepříznivé počasí jsem neodjel na dovolenou. 5. Na chodníku ležel kousek papíru vytržený ze diáře. 6. Z radosti vyskočil a utíkal pryč. 7. Přes zákaz tam včera šel. 8. U lomu se pronajímají chatky na týden. 9. Do lesa na borůvky chodili každý den. 10. Pro potěšení zpíval často lidové písně.

11 11. Smíchy se popadal za břicho. 12. Na trajektu nás okouzlil západ slunce. 13. Pro nepozornost přišel pozdě. 14. Za deštivého počasí na výlet nepůjdeme. 15. Chlapec úmyslně neodpovídal na pozdrav. 19. Při větší píli nemusel test napsat špatně 20. Přes svou neznalost mi velmi pomohl. 21. Autem dojel do Zlína za hodinu.

12 Zdroje: STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN. 1999. ISBN 80-04-25518-3 KVAČKOVÁ, J.: Opakujeme češtinu v 7. ročníku 1. díl. Brno: Nová škola. 2007. ISBN 80-85607-86-7 KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 7. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus. 2004. ISBN 80-7238- 320-5


Stáhnout ppt "Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google