Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_426_STAVBA_VĚTY_JEDNODUCHÉ Téma: Základní skladební dvojice   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace je určena pro výklad učiva v předmětu český jazyk a literatura ve 4. ročníku. Žáci se seznámí se základní skladební dvojicí – podmětem a přísudkem. Seznámí se s otázkou, kterou se ptáme na podmět i přísudek. Seznámí se s podmětem i přísudkem holým a rozvitým. Žáci budou vyhledávat ve větách základní skladební dvojice.

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: základní skladební dvojice, podmět a přísudek, holý a rozvitý podmět a přísudek.

4 Stavba věty jednoduché
Základní skladební dvojice se skládá z : PODMĚTU A PŘÍSUDKU

5 Podmět Ptáme se na něj otázkou 1. pádu. Kdo? Co? Maminka pere.
Kdo, co pere? maminka Věrka zpívá. Kdo, co zpívá? Věrka Padá sníh. Kdo, co padá? sníh

6 Podmět holý: Podmět rozvitý: Pavel běhá. Náš Pavel běhá. Vítr sílí. Nepříjemný vítr sílí. Lesy šuměly. Borové lesy šuměly. Jarní květiny rozkvétají. Květiny rozkvétají. Kamarádi si hrají. Dobří kamarádi si hrají.

7 Podmět může být také nevyjádřený.
Např.: Byli jsme doma. Kdo, co byl doma? my Půjdete ven? Kdo, co půjde ven? vy Mám chuť se projít. Kdo, co se má chuť projít?

8 Přísudek Co se říká o podmětu? Petr bruslí. Katka pere. Padá sníh.
Na přísudek se ptáme otázkou: Co se říká o podmětu? Petr bruslí. Co dělá Petr? Bruslí. Katka pere. Co dělá Katka? Pere. Padá sníh. Co dělá sníh? Padá.

9 Přísudek holý Přísudek rozvitý Pes štěká. Pes zuřivě štěká. Jablka zrají. Jablka zrají na stromě. Bratr obědvá. Bratr obědvá špagety. Přijde teta. Zítra přijde teta. Sníh padá. Sníh krásně padá.

10 Přísudek holý může být také:
Sloveso zvratné hráli si četla si malovala se Složený slovesný tvar – hrál jsem si koupal jsem se Věrka si hrála. Malý Jirka si četl. Terezka se malovala. Hrál jsem si venku. Včera jsem se koupal v bazéně.

11 Podmětová část Přísudková část Evička maluje. Malá Evička maluje obrázek. Naše malá Evička maluje pěkný obrázek.

12 Najdi podmět a přísudek ve větách:
Soused mi dal košík hub. Dveřím chybí klika. V neděli chodíváme na výlety. Malé žáby se skrývají v trávě u vody. Děti se honily za pestrými motýly. Navštívili jsme obě výstavy. V aleji kvetou lípy. V ulici blikají plynové lampy. Přes ohradu natahují krky žirafy. Na jaře se vrby obalily kočičkami. Chlapci se touží stát cestovateli.

13 Použité zdroje: Program Microsoft Office 2010


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google