Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová."— Transkript prezentace:

1 PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová

2 PREZENTUJÍCÍ228.9.2016 ČŠI Souhrnná informace ČŠI Hlavní úkoly školního stravování zajištění výživy pro strávníky podle jejich fyziologických potřeb v závislosti na věku Školní stravování by mělo sloužit jako vzor správného stravování Podle školního stravování lze zlepšit stravovací návyky společnosti – součást zdravého životního stylu

3 PREZENTUJÍCÍ328.9.2016 Statistika Počet právnických osob zabezpečujících školní stravování  Podle výkazů Z 17-01 9 664  Kapacita kuchyní 1 999 307  Počet přihlášených strávníků 1 653 107  Z toho školní stravování 1 306 917 (79,58%)  Závodní stravování 160 853 (9,73%)  Celková kapacita využita na 82,68%  Kapacita pro školní stravování 73,41%

4 PREZENTUJÍCÍ428.9.2016 Hlavní téma Hlavním tématem ČŠI je výchova ke zdraví Posuzovat výchovu dětí, žáků a studentů ke zdravému životnímu stylu a ke zdraví (ŠVP). Provádět kontrolu dodržování právních předpisů, které se vztahují k bezpečnosti a ochraně zdraví a k poskytování stravovacích služeb dětem, žákům a studentům a tím přispívat ke zvyšování úrovně a prestiže školního stravování.

5 PREZENTUJÍCÍ Kontrola Kontrola školního stravování Kontrola plnění výživových norem – spotřební koš v souladu s vyhl. MŠMT ČR č. 107/2004 Sb. Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Posouzení podmínek, za kterých jsou děti, žáci a studenti (§ 2 odst. 4 vyhlášky) Kontrola rozsahu poskytovaných stravovacích služeb Předpoklad: dostatek informací o všech skutečnostech spojených se školním stravování. 528.9.2016

6 PREZENTUJÍCÍ628.9.2016 Srovnání spotřebního koše v roce 2012/2013 Limit dodržen, plnění maso na 96% ryby 88,7% mléko 82,2% ml. výrobky 86,5% tuky volné 93,1% cukry volné 97,1% zelenina 96,4% ovoce 86,9% brambory 93,5% luštěniny 84,7%

7 PREZENTUJÍCÍ728.9.2016 Spotřeba cukru ve světě průměrně 20,8 kg na osobu v ČR 40 kg na osobu a rok. Spotřeba soli u nás spotřeba soli na osobu 5,5 kg na rok ve světě 2 kg na osobu a rok. Doporučení : tříčlenná rodina by měla spotřebovat asi 1 kg soli. Malá kávová lžička = 5 g soli www.mene-solit.cz

8 PREZENTUJÍCÍ828.9.2016 Další nabídky ve školském zařízení % z kontrolovaného počtu subjektů rok 2012/2013 Mléko do škol 24% Ovoce do škol 29,5% Automaty ve škole17,10% Nabídka více druhů jídel na výběr 15,60% Není sledován spotřební koš 4,7% Není zaveden pitný režim 1,5%

9 PREZENTUJÍCÍ928.9.2016 Kontrola stanovení finančních limitů na potraviny v roce 2012/2013 Rozlišení věkových skupin strávníků 98,5% Čerpání finančního limitu 97,1% Strávníci zařazení správně do věkových skupin 95,6% Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Strávníci seznámeni s podmínkami škol. strav. - provozní řád 98,2% Podmínky odpovídají skutečnosti 99,3%

10 PREZENTUJÍCÍ1028.9.2016 Evidence školní jídelny (pomocné knihy) Výdejky potravin – odpovídá skutečnosti 97,1% Současné problémy školního stravování Výživový stav a fyzická zdatnost mládeže, poruchy výživy energetický příjem a výdej obezita anorexie, bulimie podvýživa, hlad

11 PREZENTUJÍCÍ1128.9.2016 Pracovníci školního stravování 35 tis. pracovníků školního stravování nedostatek finančních prostředků na další vzdělávání a školení pedagogové versus nepedagogičtí pracovníci práce, jejíž každodenní výstup je podroben ostré kritice veřejnosti nedostatek uznání, nemožnost zavděčit se všem a současně dostát zásadám zdravé výživy může dospět k apatii a syndromu vyhoření. Výchovná funkce školního stravování je velmi často zmiňována, ale reálně není školnímu stravování v legislativě přiznána. nezapojení školních jídelen do programů zaměřených na zdravý životní styl

12 PREZENTUJÍCÍ1228.9.2016 Použity materiály a výstupy statistických údajů výkazů Z-17 01, Zprávy z kontrolní činnosti ČŠI – prezentace Ing. Fürstové na poradě metodiků školního stravování, Praha 2013. Zapsala: O. Johanidesová, březen 2014


Stáhnout ppt "PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová."

Podobné prezentace


Reklamy Google