Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLAKÁT Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLAKÁT Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 PLAKÁT Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 CO JE PLAKÁT? Vyber správné pojmy a vepiš do PL! Rozměrný Malinký Papír Dřevo Vystavený na veřejnosti Doma v šuplíku Používá text. Používá obrázek. Nabízí zboží. Upozorňuje na skutečnost. Upozorňuje na kulturní akci. Kombinuje text a obraz. Je to obalový materiál. Slouží jako poděkování za nákup.

3 Historie 17. století – upoutávky na představení rozmach s vynálezem litografielitografie V 19. století vynikají Henri de Toulouse- Lautrec a Jules Chéret.Henri de Toulouse- LautrecJules Chéret u nás především Alfons MuchaAlfons Mucha v meziválečném období – politický plakát pak zejména filmový plakát

4 Ukázky Henri de Toulouse-Lautrec Obr. 1 Obr. 2

5 Ukázky Alfons Mucha Obr. 3Obr. 4

6 Obr. 5Obr. 6

7 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9

8 Zadání úkolu Vytvoř plakát. téma – představení tvé záliby (pokud nelze, vymysli si film) – „ZÁLIBA – MY HOBBY“ Vytvoř černobílou nebo barevnou kompozici. Užij písmo i obrázek. Inspiruj se rozložením plochy plakáty z historie. Pracuj v libovolném programu – Malování, Textový editor, jiný grafický program. Vytvoř plakát jinou výtvarnou technikou.

9 Doporučený postup Připrav si myšlenkovou mapu – návrh, co by ve tvém plakátu mělo být. Rozvrhni si v náčrtku plochu A 3. Následně upravuj pozadí. Použij obrázky z internetu nebo své vlastní. Výsledný plakát vytiskni. Uspořádejte výstavu svých plakátů ve třídě nebo škole. OBRÁZEK VLASTNÍ SESTAVENÝ Z VIZ ZDROJE OBRÁZEK VLASTNÍ SESTAVEN Z VIZ ZDROJE

10 V MALOVÁNÍ Použij nástroj výběr. Přesouvej připravené obrázky do rámečku. Používej volný výběr s průhledným pozadím (pro ořez obrázku). Kopíruj některé výběry a rozlož v ploše, zmenšuj/zvětšuj. Doplň kompozici tvary a vybarvi volné plochy.

11 ZDROJE A ODKAZY PRO DALŠÍ INFORMACE http://cs.wikipedia.org/wiki/Plak%C3%A1t Obr. 1 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toulouse-Lautrec_pic.jpg Obr. 2 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Henri_de_Toulouse-Lautrec_002.jpg Obr. 3 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfons_Mucha_LOC_3c05828u.jpg Obr. 4 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfons_Mucha_-_1896_-_Biscuits_Lef%C3%A8vre-Utile.jpg Obr. 5 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alexandria_Mediterranean_Games_1951_logo.jpg Obr. 6 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ben_hur_1959_poster.jpg Obr. 7 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toblerone_Cardineaux_anzeigen_3_2_2_emaille.jpg Obr. 8 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Un_air_de_mazurka.jpg Obr. 9 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Witzel-Jugend-110.jpg Obr. 10 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Still_life_with_Bible.jpg Obr. 11 – [online].[cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lincoln_inaugural_bible_2.jpg Obr. 12 – Lienhard Schulz. [online]. [cit. 2015-01-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Printing3_Walk_of_Ideas_Berlin.JPG?uselang=cs


Stáhnout ppt "PLAKÁT Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google