Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma BRAMBORY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy bramborů v prodeji, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

2

3  jsou to hlízy z čeledi lilkovitých  Tržní druhy:  konzumní brambory – rané, polorané  konzumní brambory– pozdní /neprané i prané/  konzumní brambory – loupané

4  Podle tvaru hlíz se rozdělují:  kulovité, kulovitooválné  oválné vejčitého tvaru  ledvinky, ledvinovitého tvaru  podlouhlé hlízy  rohlíčky dlouhé, nesouměrné, jednostranně zahnuté

5  Rozdělení podle barvy dužniny  bělomasé  žlutomasé

6  Rozdělení podle účelu:  stolní /konzumní/  průmyslové  sadbové  krmné

7 VARNÉ TYPY:  A – pevné, salátové – použití k přípravě bramborového salátu, vařené jako příloha  B – polopevné, polomoučnaté – použití jako příloha, do polévek, na loupačku a do těst  C – rozsýpavé, moučné – použití na placky, kaši, knedlíky

8  JAKOST  posuzuje se velikost hlíz, čerstvost, zralost, čistota, délka,  VADY:  hniloba, plíseň, strupovitost, zapaření, namrznutí, nasekané hlízy, mechanicky poškozené

9  skladování :  nejvhodnější vlhkost je 85- 90 %  doporučená teplota rané brambory 10 – 15 ºC  doporuč. teplota pozdní brambory 4 - 7ºC  chránit před živočišnými škůdci /myši/  odděleně od aromatického zboží  chránit před mrazem /sládnou

10  jako průmyslová surovina:  líh  škrob  polotovary v prášku / bramborová kaše, bramborové knedlíky, placky, vdolečky, bramborák, apod./  smažené brambůrky  mražené bramborové hranolky …

11 1. Které znáte tržní druhy brambor? 2. Co se vyrábí z brambor? 3. Jak správně skladujeme brambory? 4. Jak se označují brambory v obchodě podle použití v kuchyni? 5. Při přejímce brambor dáváme pozor hlavně na……….

12 Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996  http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900424373.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900424373.jpg  http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900177942.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900177942.jpg  http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900331282.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900331282.jpg


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google