Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rostlina BRAMBORA!.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rostlina BRAMBORA!."— Transkript prezentace:

1 Rostlina BRAMBORA!

2 Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý
Brambory k nám přišli z nově objevené Ameriky Jejich objevení zachránilo Evropu od hladomoru během 19 století Brambory jsou považovány za největší bohatství , které k nám z Ameriky přišlo. S výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá.

3 Pěstování brambor Bramborám vyhovuje chladnější vlhké klima jaké panuje na severu Evropy a USA, v Rusku případně ve vyšších polohách teplejších klimatických zón. Nicméně brambory nesnášejí mrazy, při déletrvajících teplotách lehce pod bodem mrazu hlízy zmrznou. Teplota je důležitá pro klíčení hlíz. Hlízy se probouzejí při teplotách okolo 6 °C, pro další růst jsou výhodné denní teploty okolo 20 °C a noční 15 °C. Brambory nejsou příliš náročné na typ půdy, nevyhovují jim však příliš zamokřené půdy, nehumózní váté písky a pro strojový sběr se rovněž nehodí silně kamenité pozemky.

4 Typy brambor Brambory typu A - s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či žlutobílé barvy, které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky) a menší obsah škrobu. Ideální pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku. Brambory typu B - jsou brambory polopevné s univerzálním použitím.Vhodné do salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované. Brambory typu C - s drsnější slupkou a bílou dužinou jsou škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, bramborových placek a kaší.

5 Choroby brambor fuzáriová hniloba (Fusarium ssp.)
suchá fomová hniloba (Phoma foveata) mokrá bakteriální hniloba (Erwinia carotovora)

6 Příprava k jídlu Uvařit ve vodě(oloupaný nebo ne)
Upéct v troubě(oloupaný nebo ne) Smažení(oloupaný=hranolky) Prostě jak se komu zachce 

7 Konec! Jezte brambory!!!!!


Stáhnout ppt "Rostlina BRAMBORA!."

Podobné prezentace


Reklamy Google