Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 CIBULOVÁ ZELENINA

3 CHARAKTERISTIKA   je charakteristická tím, že vytváří zkrácené stonky a zdužnatělé listy  společným znakem je značný obsah éterických olejů /brzdí růst bakterií, případně je ničí/ Nejznámější druhy: 1. cibule 2. česnek 3. pór

4 CIBULE Druhy v prodeji -  ČERSTVÉ CIBULE: I. s natí /zelenačka/ II. rychlená /lahůdková/ III. s krátkou seříznutou natí  PRODEJ:  na váhu  ve svazku s natí Druhy v prodeji –  SUCHÉ CIBULE: I. kuchyňská II. šalotka III.nakládačka  Rozdělení podle barvy:  bílá  červená  žlutá JE TVOŘENA ZDUŽNATĚLÝMI LISTY USPOŘÁDANÝMI DO SUKNICE

5 Č ESNEK  má hlavičku složenou z drobných stroužků, je pokryt tenkou růžovou nebo bílou slupkou Podle sklizně rozeznáváme:   jarní   zimní Prodej:   čerstvý – ve svazečku   suchý - na váhu, balený v síťce DRUHY V PRODEJI  čerstvého česneku: I. čerstvý s natí II. čerstvý se zkrácenou natí DRUHY V PRODEJI  suchého česneku: I. Modrý česnek - PALIČÁK-  tvořen stvolem a kolem velké stroužky II. Bílý česnek – má hlavičku složenou  z velkého počtu malých stroužků,  bez tvrdého stvolu

6 PÓR Netvoří pravou cibuli, jen tlustou bílou nožku. Rozdělení podle sklizně:  jarní  zimní Prodej :  na kusy  na váhu

7 SKLADOVÁNÍ CIBULOVÉ ZELENINY  VE VZDUŠNÝCH SUCHÝCH, ČISTÝCH SKLADECH  PŘI TEPLOTĚ °C  V ČISTÝCH PŘEPRAVKÁCH

8 JAKOSTNÍ ZNAKY CIBULOVÉ ZELENINY PRO PRODEJ  CIBULE – SKLIZŇOVĚ ZRALÁ, PEVNÁ, CELÁ BEZ KOŘÍNKŮ. DOBŘE PROSCHLÉ SVRCHNÍ SLUPKY A DOBŘE UZAVŘENÝ KRÁTKÝ KRČEK.  HLAVIČKY ČESNEKU - SUCHÉ, PEVNÉ UZAVŘENÉ, BEZ KOŘÍNKŮ.  PÓR – LISTY A KOŘENY MUSÍ BÝT ZKRÁCENY, LISTY SVĚŽE ZELENÉ, NESMÍ BÝT ZAVADLÉ ANI POMAČKANÉ. SPODNÍ ČÁST JE BÍLÁ NEBO LEHCE NAZELENALÁ.  DO PRODEJNY SE NESMÍ DOSTAT CIBULOVÁ ZELENINA NEDOZRÁLÁ, PLESNIVÁ, SHNILÁ, MĚKKÁ…

9 OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte cibulovou zeleninu 2. Jaký je společný znak cibulová zeleniny? 3. Vyjmenujte druhy suché cibule. 4. Vyjmenujte druhy suchého česneku. 5. Čím se liší pór od cibule? 6. Kde a jak skladujeme cibulovou zeleninu? 7. Jaké jsou jakostní znaky cibulové zeleniny pro prodej?

10 ZDROJE:    Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997


Stáhnout ppt "STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google