Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ Téma TUKY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ZÁŘÍ 2012 Anotace Žáci se seznámí s významem tuků, jejich rozdělením, s druhy v prodeji, jejich skladování a vadami.. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.

2

3 Tuky  mají nejvyšší energetickou hodnotu ze všech potravin  rozpouští vitamíny A, D, E, K  jsou bílé, čiré, žluté nebo žlutozelené, mají charakteristickou vůni i chuť  přepálením tuků vzniká zdraví škodlivá látka – akrolein

4 Podle původu:  živočišné  rostlinné 2. Podle konzistence:  tuhé  mazlavé  tekuté

5 1. ROSTLINNÉ TUKY 2. ŽIVOČIŠNÉ TUKY 3. UPRAVENÉ TUKY

6 ROZDĚLENÍ PODLE SUROVIN A POUŽITÍ: 1. JEDNODRUHOVÉ – olivový, slunečnicový, řepkový…. 2. SMĚSI – stolní oleje, jemné oleje 3. VITAMINIZOVANÉ – s přidáním vitamínů A,B,D,E, C 4. FRITOVACÍ 5. PANENSKÉ OLEJE panenský olovový olej…

7 DRUHY POTRAVINÁŘSKÝCH OLEJŮ  Arašídový olej /podzemnicový olej/ Arašídový olej  Dýňový olej Dýňový olej  Kokosový olej Kokosový olej  Konopný olej Konopný olej  Lněný olej Lněný olej  Mandlový olej Mandlový olej  Olivový olej Olivový olej  Palmový olej Palmový olej  Řepkový olej Řepkový olej  Sezamový olej Sezamový olej  Slunečnicový olej Slunečnicový olej  Sójový olej Sójový olej  Stolní olej VYBERTE Z TĚCHTO DRUHŮ OLEJŮ TY, KTERÉ SE PRODÁVAJÍ V OBCHODECH S POTRAVINAMI.

8  VEPŘOVÉ SÁDLO – SYROVÉ - ŠKVAŘENÉ - UZENÉ  HOVĚZÍ A SKOPOVÝ LŮJ  HUSÍ A KACHNÍ SÁDLO  RYBÍ TUK  MÁSLO

9 1. TAVENÍM 2. ŠKVAŘENÍM 3. UZENÍM KTERÉ ŽIVOČNÝ TUK SE ZPRACOVÁVÁ TĚMITO ZPŮSOBY? SÁDLO

10  MARGARÍNY  ZTUŽENÉ TUKY a) ZTUŽENÉ POKRMOVÉ TUKY - Lukana b) ZTUŽENÉ POKRMOVÉ TUKY SE SÁDLEM - Omega a) ŠLEHANÉ TUKY – Ceres soft

11  mléčný  stolní /vodní/  s přidáním másla UVEĎTE NĚKTERÉ DRUHY MARGARINŮ A ZAŘAĎTE JE. NAPŘÍKLAD: RAMA – s přidáním másla, SANA - stolní, HERA – mléčný margarín,

12  k výrobě se používají rafinované tuky a oleje, rostlinné a živočišné  skladujeme do 18°C, záruční doba 6 měsíců KTERÉ ZTUŽENÉ TUKY JSTE SI ZAPAMATOVALI? OMEGA, CERES SOFT, LUKANA

13  Tuky skladujeme ve skladech s nižší teplotou nebo chladících lednicích.  Sklady musí být čisté, suché, bez cizích pachů a vůní, dobře větratelné, bez přítomnosti slunečního světla.

14  žluknutí  plíseň  pach  vady obalu  prošlá záruční lhůta  rozteklé  změna barvy

15 1. Jaký je význam ve výživě tuků? 2. Jak rozdělujeme tuky podle původu? 3. Které znáte suroviny pro výrobu rostlinných olejů? 4. Jaké jsou nejčastější vady tuků? 5. Jak správně skladujeme tuky?

16 Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147,


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a."

Podobné prezentace


Reklamy Google