Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 BOBULOVÉ OVOCE

3 ROZD Ě LENÍ : a) pravé – angrešt, rybíz, vinné hrozny, hroznové víno, borůvky, brusinky, šípky b) nepravé - jahody zahradní, lesní c) složené - maliny, ostružiny

4 a) PRAVÉ - ANGREŠT POUŽITÍ - čerstvý, kompot, džem, marmeláda Rozdělení angreštu - na čtyři skupiny podle barvy:  bílý  červený  zelený  žlutý

5 a) PRAVÉ – RYBÍZ POUŽITÍ - čerstvý, kompot, džem, marmeláda ROZDĚLENÍ – na čtyři skupiny podle barvy:  bílý  žlutý  červený  černý

6 a)PRAVÉ –VINNÉ HROZNY - používají se na výrobu vína ODRŮDY :  Rulandské šedé, bílé, červené  Müller Thurgau  Ryzlink rýnský, vlašský  Pálava  Tramín  Veltlínské červené, zelené  Modrý Portugal  Cabernet sauvignon

7 a)PRAVÉ – HROZNOVÉ VÍNO Podle barvy:  žluté  modré  červené  šedofialové  růžové Použití – přímá konzumace, kompoty, šťávy, rozinky

8 a)PRAVÉ – BOR Ů VKY - barva tmavomodrá -sladce kyselá, natrpklá chuť Použití – kompoty, marmelády, šťáva, sušené, mražené, přímá konzumace

9 a)PRAVÉ – BRUSINKY - jsou šarlatově červené, hladké, lesklé - dužnina je růžově červená, málo šťavnatá - chuť je sladce nakyslá až trpká Použití – kompot, mražené, džem, sušené, víno

10 a)PRAVÉ – ŠÍPKY - jsou šarlatově červené, mrazem získávají tmavší barvu - jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínu „C“ Použití – sušené /na čaj a omáčku/

11 b)NEPRAVÉ – JAHODY  ZAHRADNÍ – JEDNOPLODÍCÍ - STÁLEPLODÍCÍ - PNOUCÍ  LESNÍ  Použití – přímá konzumace, kompot, šťáva - mražené, sušené - marmeláda, džem, rosol Řadíme je mezi nepravé ovoce, jelikož malé pecičky jsou navrchu jahody, ne uvnitř.

12 c)SLO Ž ENÉ – MALINY - barva lososově červená, žlutá - chuť jemně aromatizovaná, sladká Použití – přímá konzumace - šťáva - kompot - mražené  - marmeláda, džem, rosol

13 c)SLO Ž ENÉ – OSTRU Ž INY - barva modrošedá až černá, /ojediněle červená, žlutá, oranžová../ - chuť je nakyslá až sladká /jsou bez vůně/ Použití - přímá konzumace - kompot - sušené - šťáva - mražené…

14 OPAKOVÁNÍ: 1. Jak rozdělujeme peckového ovoce? 2. Jaké je použití peckového ovoce? 3. Vyjmenujte PRAVÉ PECKOVÉ OVOCE. 4. Proč patří jahody do NEPRAVÉHO PECKOVÉHO OVOCE?

15 ZDROJE: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,

16 KONEC


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google