Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BYLINY A KEŘE LESA 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BYLINY A KEŘE LESA 2."— Transkript prezentace:

1 BYLINY A KEŘE LESA 2

2 Další lesní byliny:

3 Jahodník obecný

4

5 Jahodník obecný je vytrvalá bylina
trojčetné listy jsou dlouze řapíkaté bílé květy jsou v květenství kvete od dubna do září nepravé plody jsou sladké, červené jahody, jde o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku

6

7 Pomněnka lesní

8 Pomněnka lesní je dvouletá i víceletá bylina
lodyhy jsou hustě chlupaté drobné, blankytně modré kvítky skládají květenství koruna květu je zpočátku růžová, někdy bílá, později blankytně modrá, se žlutým středem kvete od května do září pěstuje se také v mnoha zahradních odrůdách

9

10 rostliny s dřevitým stonkem, větvícím se nad zemí (nemají kmen)
KEŘE lesa rostliny s dřevitým stonkem, větvícím se nad zemí (nemají kmen)

11 Bez černý

12 Bez černý je listnatý keř
Listy jsou složené ze 3 až 7 lístků. Květy se sdružují do bohatých květenství až nepříjemně vonících krémově bílých květů. Plody, tzv. bezinky, jsou černé šťavnaté peckovice. Dozrávají koncem srpna a slétají se na ně ptáci. Má široké využití v léčitelství. Čerstvé plody jsou mírně jedovaté, tepelnou úpravou a sušením se tato vlastnost ztrácí. Listy a kůra jsou jedovaté. Bez je kromě horských oblastí hojně rozšířen v celé České republice.

13

14

15 Bez hroznatý

16 Bez hroznatý, nebo také bez červený je keř.
Listy jsou složené ze 3 až 7 lístků. Drobné žlutavě zelené květy jsou uspořádány v hustých květenstvích. Plodem jsou za zralosti výrazně červené kulaté peckovice. V ČR se vyskytuje dost hojně od pahorkatin po horské oblasti, v nížinách je vzácný nebo chybí. Je považován za mírně jedovatou rostlinu.

17

18

19 Ostružiník maliník

20 Ostružiník maliník je keř.
Listy jsou složené z 3 -7 lístků. Bílé květy skládají květenství. Nepravým plodem je malina, což je souplodí drobných peckovic. Hojně se pěstuje v zahradách v celé řadě forem jako ovocný keř.

21

22 Ostružiník křovitý

23 Ostružiník křovitý je keř.
Stonky jsou porostlé tvrdými, špičatými ostny. Listy jsou složené z 3 – 5 lístků. Bílé nebo růžové květy skládají květenství. Nepravé plody – ostružiny - jsou souplodím malých, kulatých, černých peckoviček Ostružina se na rozdíl od maliny odděluje od kalicha i s lůžkem. Dozrávají později než maliny. Na zahradách se často pěstují různé velkoplodé a beztrnné odrůdy.

24

25

26 Brusnice borůvka

27 Brusnice borůvka je hustě rozvětvený nízký keřík.
Květ má bělozelenou nebo narůžovělou baňkovitou korunu. Plodem jsou černomodré bobule s množstvím drobných semen, zvané borůvky. Borůvky vzhledem k obsahu zdraví prospěšných látek patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Brusnice borůvka tvoří ve vlhkých horských lesích často velmi souvislé porosty.

28 Brusnice borůvka - květ

29 Vřes obecný

30 Vřes obecný je vždyzelený keřík.
Listy jsou drobné, úzké až čárkovité . Drobné růžovo-fialové (zřídka bílé) květy jsou nahloučené do květenství. Rostlina kvete od července až do října. Je slabě jedovatý.

31

32 byliny a keře lesa Lesní byliny (mají dužnatý stonek): jahodník obecný, pomněnka lesní Lesní keře - mají dřevnatý stonek větvící se nad zemí: bez černý, bez hroznatý, maliník, ostružiník, borůvka, vřes

33 Opakování: 1) Vysvětli rozdíl mezi bylinou a dřevinou; mezi stromem a keřem. Uveď od každého 1 příklad. 2) Vysvětli, proč se jména rostlin skládají ze dvou slov. Jak můžeme poznat, že jsou dvě rostliny příbuzné?


Stáhnout ppt "BYLINY A KEŘE LESA 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google