Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 LISTOVÁ ZELENINA

3 CHARAKTERISTIKA Je charakteristická tím, že se používají její listy. Rozděluje se na: 1. Salátovou – listy se používají v syrovém stavu na saláty 2. Špenátovou – listy se upravují jako tepelná úprava 3. Řapíkovou – jako zelenina se používají řepíky listů

4 SALÁTOVÁ  patří sem: 1. hlávkový salát 2. římský salát 3. čekankové puky 4. štěrbák 5. řeřicha zahradní

5 1. HLÁVKOVÝ SALÁT  listy jsou sevřené v hustou ne zcela pevnou hlávku  barva světle zelená  chuť – nahořklá Druhy v prodeji:  rychlený /ze skleníků, pařenišť/ bez utvoření hlávky  polní / pozdní s uzavřenou hlávkou/

6 2. ŘÍMSKÝ SALÁT  použití jako hlávkový salát

7 3. ČEKANKOVÉ PUKY  Jsou listové puky vypěstované rychlením za nedostatku světla na kořenu salátové čekanky.  barva – světle žlutá  chuť - nahořklá

8 4. ŠTĚRBÁK  připomíná salát, netvoří však hlávku  chuť – pikantní nahořklá

9 5. ŘEŘICHA ZAHRADNÍ  chutná podobně jako bílá ředkev, má svěže ostrou chuť  používá se sekaná v syrovém stavu jako přísada do salátů, nádivek, sekané, na chléb s máslem nebo do pomazánek

10 ŠPENÁTOVÁ  patří sem: 1. špenát 2. mangold 3. polníček 4. rukola 5. ruketa

11 1. ŠPENÁT  jsou dlouhé řapíkaté listy  barva – zelená Rozlišujeme :  špenát jarní  špenát zimní  listový /trhaný/  listové růžice /řezaný/

12 2. MANGOLD  Mangold je někdy také nazýván římským špenátem nebo cviklou.  Jeho odrůdy se dělí na řapíkaté nebo listové.  Listové se zpravidla připravují jako špenát, řapíkaté jako chřest, například na víně.

13 3. POLNÍČEK  Tato salátová zelenina má mladé aromatické listy, které mají oříškovou příchuť.  Ke konzumaci se hodí rostliny s malým počtem lístků, čím jsou menší, tím jsou aromatičtější.  Upravujeme jako salát s různými druhy zálivek.

14  RUKOLA, ROKETA  použití – na saláty

15 Ř APÍKOVÁ  patří sem: 1. reveň 2. sladký fenykl 3. řapíkový celer

16 1. REVEŇ (rebarbora)  jsou to dužnaté řapíky, hranolovité a směrem nahoru se zužují  barva – červená, načervenalá nebo zelená  chuť - navinulá, trpká  nevýhoda – obsahuje kyselinu šťavelovou, která odnímá organismu vápník  Prodej:  ve svazcích  volně na váhu

17 2. SLADKÝ FENYKL  jsou vyvinuté dužnaté pochvy, které jsou složeny v útvar připomínající cibuli  chuť - nasládlá  barva - bílá

18 3. ŘAPÍKATÝ CELER  z řapíků se připravují především salát y, ale i vařené pokrmy  lisuje se z nich šťáva

19 OPAKOVÁNÍ 1. Jak rozdělujeme listovou zeleninu? 2. Která zelenina patří do salátové zeleniny, která do špenátové zeleniny a která do řapíkaté zeleniny?

20 ZDROJE:  zelenina/perex_329x-1_ jpg zelenina/perex_329x-1_ jpg  1x250.jpg 1x250.jpg  rukola_329x-1_ jpg rukola_329x-1_ jpg   w/s1600/IMG_7776.JPG w/s1600/IMG_7776.JPG        

21 KONEC


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google