Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 KO Ř ENOVÁ ZELENINA

3 charakteristika Je charakteristická tím, že se používá pouze kořen.

4 Druhy KO Ř ENOVÉ ZELENINY 1. mrkev 2. celer 3. petržel 4. pastiňák 5. ředkvičky 6. ředkev 7. křen 8. červená řepa 1. černý kořen 2. vodnice 3. tuřín 4. ovesný kořen 5. topinambur Nejznámější druhy:Méně známé druhy:

5 MRKEV  dva druhy – KAROTKA - STOLNÍ MRKEV  prodej: - ve svazcích s natí a bez - volně vážená - balená po 1kg v sáčku

6  Karotka  tvar - válcovitý  barva – oranžová  chuť - sladká  Stolní mrkev  tvar – ostrého kužele  barva – jemně červená  chuť - nasládlá

7 CELER  kořen /bulva/  dužnina – smetanová  chuť – aromatická  prodej:  na kusy  volně vážený

8 PETR Ž EL  tvar – vřetenovitý  barva – našedlá  chuť – nasládlá  prodej:  ve svazcích s natí  volně vážená

9 PASTI Ň ÁK  podobá se petrželi  kořen je větší než u petržele  barva – nažloutlá, na řezu bílá  chuť – sladká  prodej:  volně vážený

10 Ř EDKVI Č KY  kořeny jsou bulvy  podle odrůdy mají :  různou barvu – červená, červeno bílá, bílá, žlutá  různý tvar – kulatý, oválný, vřetenový  prodej:  ve svazcích

11 Ř EDKEV  tvar – kulatý, kuželovitý  barva – bílá, žlutá, žlutohnědá, černá, červená až fialová  chuť – nasládlá až palčivá  prodej:  volně vážená

12 K Ř EN  tvar – válcovitý  barva – světle hnědá s bílou dužninou  chuť – velmi palčivá  prodej:  na kusy  volně vážený

13 Č ERVENÁ Ř EPA  tvar – kulovitý, vřetenovitý oválný  barva – červená  chuť - sladká  použití – syrová šťáva, vařená, sterilizovaná  prodej:  volně vážená

14 OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte nejznámější druhy kořenové zeleniny. 2. Jaký je rozdíl mezi mrkví a karotkou? 3. Jaký je rozdíl mezi petrželí a pastinákem? 4. Jaká je chuť křenu? 5. Jaké májí ředkvičky tvar a barvu? 6. Jaký je rozdíl mezi červenou řepou a ředkví?

15 ZDROJE:        %C5%99epa-s-nat%C3%AD-300x225.jpg %C5%99epa-s-nat%C3%AD-300x225.jpg   bila-velky_160x120_ jpg bila-velky_160x120_ jpg 

16 KONEC


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google