Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … 50.000 živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … 50.000 živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské."— Transkript prezentace:

1 OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.

2 Pár čísel… … 50.000 živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské úvěry) … cca 35% všech exekucí tvoří pohledávky do 5.000 Kč (EKČR) … přes 50% všech exekucí tvoří pohledávky do 10.000 Kč (EKČR) … i po „změnách“ zaplatí dlužník za dluh 1.020 Kč přes 15.000 Kč … proces vymáhání stojí dlužníky ročně řádově desítky miliard Kč

3 1) Zprostředkování – obchod s touhou - nevratná platba za „poohlédnutí“ se po úvěru - sankce navázané na nepojištění se, neuhrazení provize,.. - většinou rozhodčí doložky !!! Od 25.2.2013 bylo několik praktik omezeno novelou zákona !!! Omezeno: - zpoplatněné telefonní linky využívané ke zprostředkování úvěru - poplatek za zprostředkování bez poskytnutého protiplnění - zajišťovací tituly (směnky, blankosměnky, atd.)

4 kkk 2) Oddlužování – obchod s nadějí

5 3) Vymáhání dluhů - model

6 4) Vymáhání dluhů - vývoj

7 5) Vymáhání dluhů – mezinárodní kontext

8 6) Troubové z médií… Konkursní noviny: „ ČESKÁ ASOCIACE VĚŘITELŮ REZOLUTNĚ ODMÍTÁ PŘIJETÍ POSLANECKÉHO NÁVRHU NA ZRUŠENÍ PRÁVA NA NÁHRADU ODMĚNY ZA ZASTUPOVÁNÍ V TZV. BAGATELNÍCH SPORECH “ Právo (Jindřich Ginter): „ ČESKÉ ASOCIACI VĚŘITELŮ SE NELÍBÍ NÁVRH ZÁKONA, PODLE NĚHOŽ ZA VYMÁHÁNÍ DLUHŮ DO DESETI TISÍC KORUN NENÁLEŽÍ ADVOKÁTŮM ŽÁDNÁ ODMĚNA, POKUD TAK VÝSLOVNĚ NEROZHODNE SOUD “ Měšec.cz: „ PŘIJETÍ POSLANECKÉHO NÁVRHU NA ZRUŠENÍ PRÁVA NA NÁHRADU ODMĚNY ZA ZASTUPOVÁNÍ V MALÝCH, TAKZVANÝCH BAGATELNÍCH SPORECH, MŮŽE VÉST K OHROŽENÍ A POŠKOZENÍ VYMÁHÁNÍ PRÁVA V ČESKÉ REPUBLICE. MYSLÍ SI TO ČESKÁ ASOCIACE VĚŘITELŮ (ČAV) “

9 7) Prezidenti všech asociací… spojte se

10 8) Parazitní model

11 9) Exekuce v číslech

12 10) Finanční gramotnost – moderní fetiš a)Úvěry v kontextu ochrany jiných smluvně-právních vztahů -pracovně právní vztah (zákoník práce) -nájemní vztah b) Hlavní příčiny propadu do dluhových pastí -důvěřivost -nedbalost, neodpovědnost -neznalost c) Důsledky dogmatické víry ve finanční gramotnost -posilování nedůvěřivosti občanů ve stát -> radikalizace společnosti -odsouzení nevzdělatelných k bezpráví -rezignace na posílení práva a spravedlnosti (kriminalita - sebeobrana)

13 Závěr DĚKUJI ZA POZORNOST! www.ROZHODNENE.cz Daniel Hůle daniel.hule@clovekvtisni.cz 774 510 398


Stáhnout ppt "OBCHOD S BÍDOU Člověk v tísni, o.p.s.. Pár čísel… … 50.000 živností „Zprostředkování a poskytnutí úvěru“ (MPO) … 5 férových nebankovních společností (spotřebitelské."

Podobné prezentace


Reklamy Google