Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů 12. 9. 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů 12. 9. 2011."— Transkript prezentace:

1 Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů 12. 9. 2011 Mgr. Jiří Štěpán

2 Metodika Je navržena nová struktura specifických strategických cílů (SSC) pro globální strategický cíl 4 SRK: Kvalitní a kulturní prostředí, služby a infrastruktura pro život, práci a návštěvu (vize a globální strategické cíle SRK zůstávají zachovány)

3 Metodika Výchozí dokumenty pro aktualizaci SSC SRK: Národní rozvojové priority pro čerpání fondů EU po roce 2013 (navazuje na Integrované hlavní směry a Národní program reforem) Strategie Evropa 2020 a její stěžejní iniciativy: Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita) Evropská platforma pro boj proti chudobě (boj proti chudobě)

4 Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v GSC4 SRK Návrh nového SSCStávající SSC 4.1 Stát se krajem špičkových „služeb pro 5 milionů“ – rozšířit nabídku volnočasové infrastruktury a služeb pro obyvatele kraje a návštěvníky ze sousedních regionů 4.1 Stát se krajem špičkových „služeb pro 5 milionů“ – rozšířit nabídku volnočasové infrastruktury a služeb pro obyvatele kraje a návštěvníky ze sousedících regionů Česka, Polska a Slovenska 4.2 Posílit kulturu aktivního trávení volného času obyvatel a prevence kriminality mládeže prostřednictvím systémového rozvoje kulturních a sportovních aktivit na rekreační, výkonnostní i vrcholové úrovni 4.1 Stát se krajem špičkových „služeb pro 5 milionů“ – rozšířit nabídku volnočasové infrastruktury a služeb pro obyvatele kraje a návštěvníky ze sousedících regionů Česka, Polska a Slovenska 4.3 Mít kvalitní vnitřní i vnější dopravní propojení kraje včetně napojení na Transevropské sítě (TEN-T) 4.5 Mít kvalitní vnitřní i vnější dopravní propojení kraje.

5 Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v GSC4 SRK Návrh nového SSCStávající SSC 4.4 Podstatně zlepšit kvalitu ovzduší v kraji 4.7 Podstatně zlepšit kvalitu životního prostředí v centrální průmyslové aglomeraci kraje. 4.5 Dobře hospodařit s vodou včetně účinného čištění odpadních vod 4.7 Podstatně zlepšit kvalitu životního prostředí v centrální průmyslové aglomeraci kraje. 4.6 Racionálně nakládat s odpady a snižovat jejich produkci 4.7 Podstatně zlepšit kvalitu životního prostředí v centrální průmyslové aglomeraci kraje. 4.7 Účinně chránit přírodu a krajinu 4.7 Podstatně zlepšit kvalitu životního prostředí v centrální průmyslové aglomeraci kraje. 4.8 Rozvinout kulturu odpovědnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí 4.3 Rozvinout kulturu odpovědnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí 4.9 Chránit území kraje proti přírodním a antropogenním rizikům 4.8 Zlepšit bezpečnost, ochranu zdraví a majetku obyvatel kraje

6 Srovnání nové a dosavadní struktury SSC v GSC4 SRK Návrh nového SSCStávající SSC 4.10 Rozšířit a modernizovat energetické sítě a lépe využívat dostupné zdroje 4.6 Zajistit více energie a lepší využití místně dostupných energetických zdrojů 4.11. Rozvíjet krizovou a bezpečnostní komunikační infrastrukturu 4.8 Zlepšit bezpečnost, ochranu zdraví a majetku obyvatel kraje. 4.12 Zajistit obyvatelům kraje kvalitní zdravotní a sociální služby 4.4 Zajistit obyvatelům kraje kvalitní zdravotní a sociální služby 4.13 Vrátit lidem k užívání brownfieldy a jiná nevyužitá území 4.9 Vrátit lidem k užívání brownfieldy a jiná nevyužitá území Návrh řešit v Globálním cíli 3 (Pracovní skupina č. 2) 4.2 Být evropským lídrem v systémovém rozvoji měkkých kompetencí u všech skupin obyvatel

7 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.1 Stát se krajem špičkových „služeb pro 5 milionů“ – rozšířit nabídku volnočasové infrastruktury a služeb pro obyvatele kraje a návštěvníky ze sousedních regionů Zdroj: NRP – priorita Integrovaný rozvoj území – téma Podpora územní soudržnosti

8 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.2 Posílit kulturu aktivního trávení volného času obyvatel a prevence kriminality mládeže prostřednictvím systémového rozvoje kulturních a sportovních aktivit na rekreační, výkonnostní i vrcholové úrovni Zdroj: NRP – priorita Integrovaný rozvoj území – téma Podpora územní soudržnosti, priorita Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví – téma Podpora sociálního začleňování a boje s chudobou

9 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.3 Mít kvalitní vnitřní i vnější dopravní propojení kraje včetně napojení na Transevropské sítě (TEN-T) Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Podpora konkurenceschopnosti zlepšením dopravní infrastruktury Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

10 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.4 Podstatně zlepšit kvalitu ovzduší v kraji Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Rozvoj environmentální infrastruktury priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

11 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.5 Dobře hospodařit s vodou včetně účinného čištění odpadních vod Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Rozvoj environmentální infrastruktury priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

12 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.6 Racionálně nakládat s odpady a snižovat jejich produkci Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Rozvoj environmentální infrastruktury priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

13 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.7 Účinně chránit přírodu a krajinu Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Rozvoj environmentální infrastruktury priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

14 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.8 Rozvinout kulturu odpovědnosti a ohleduplnosti k životnímu prostředí Zdroj: NRP – priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

15 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.9 Chránit území kraje proti přírodním a antropogenním rizikům Zdroj: NRP – priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

16 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.10 Rozšířit a modernizovat energetické sítě a lépe využívat dostupné zdroje Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Zkvalitňování energetických sítí Evropa 2020- iniciativa Evropa méně náročná na zdroje (klima, energie a mobilita)

17 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.11 Rozvíjet krizovou a bezpečnostní komunikační infrastrukturu Zdroj: NRP – priorita Rozvoj páteřní infrastruktury - téma Rozvoj infrastruktury elektronických komunikací

18 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.12 Zajistit obyvatelům kraje kvalitní zdravotní a sociální služby Zdroj: NRP – priorita Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví – téma Podpora systému péče o zdraví Evropa 2020- iniciativa Evropská platforma pro boj proti chudobě boj proti chudobě)

19 Popis navrhovaných nových SSC SRK GSC4 SSC 4.13 Vrátit lidem k užívání brownfieldy a jiná nevyužitá území Zdroj: NRP – priorita Integrovaný rozvoj území – téma Podpora územní soudržnosti priorita Integrovaný rozvoj území – téma Zlepšování kvality životního prostředí

20 Mgr. Jiří Štěpán stepan@arr.cz +420 595 691 220, +420 731 505 959


Stáhnout ppt "Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů 12. 9. 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google