Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.14 Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.14 Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.14 Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení se znaky rostlin. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animace.

2 ROSTLINY

3 Společné znaky rostlin Všechny rostliny se vyživují. Všechny rostliny dýchají a vylučují. Všechny rostliny rostou a vyvíjejí se. Všechny rostliny se rozmnožují. Všechny rostliny reagují na změny v přírodě. Všechny rostliny se pohybuji.

4 Výživa rostlin Výživa rostlin je úplně jiná než u živočichů. Rostliny si ji připravují samy. Probíhá v listech, které obsahují zeleň listovou. Zelené rostliny potřebují k výživě světlo ze Slunce, oxid uhličitý ze vzduchu a vodu s rozpuštěnými látkami z půdy. Do ovzduší přitom uvolňují kyslík. Oxid uhličitý Kyslík Sluneční světlo Voda, živiny z půdy

5 Dýchání a vylučování rostlin Rostliny dýchají všemi částmi svého těla. Při dýchání vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý. Oxid uhličitý Kyslík

6 Růst a vývoj rostlin Rostliny rostou, to znamená, že se zvětšují. Mění svou velikost a vzhled. Ze semen se vyvíjí nová rostlina, která roste, po čase kvete a má plody. Také z výtrusů, nebo jen z části rostliny se postupně vyvíjí nová rostlina, která se zvětšuje a roste.

7 Rozmnožování rostlin Rostliny, které kvetou, se rozmnožují semeny, nebo částmi svého těla. (květiny, stromy, keře, užitkové rostliny) Rostliny, které nekvetou, se rozmnožují výtrusy. (mechy, lišejníky, kapradiny, plavuně)

8 Rostliny reagují na změny v přírodě Rostliny reagují na změnu teploty. Od jara do podzimu je v přírodě teplo a všude je plno zelených rostlin. V zimě se příroda mění. Rostliny nerostou, některé přezimují bez listů, jiné jen jako semena nebo podzemní části. Květy rostlin se působením tepla rozvírají a při chladu se zavírají.

9 Pohyb rostlin Rostliny se nemohou pohybovat z místa na místo, protože jsou svými kořeny spojeny s půdou. Pohybují se ale částmi svého těla. Rajče se při svém růstu obtáčí kolem opěrné tyčky. Popínavé rostliny se přidržují plotů a zdí, slunečnice otáčí svůj květ za sluncem. Pohybovat se mohou jejich semena, větrem nebo vodou odnášena do okolí.

10 Použité zdroje a materiály ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-097-2. NOVÝ, Stanislav a kol. přírodověda pro 3.ročník základní školy, 2.díl. Praha: SPN, 1978, ISBN 80-04-24767-9. Obrázky z galerie Klipart Archiv autora


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.14 Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google