Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_286_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ZNAKY_ŽIVOTA_ROSTLIN Téma: DÝCHÁNÍ, VÝŽIVA, VYLUČOVÁNÍ, ROZMNOŽOVÁNÍ A RŮST ROSTLIN Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Anotace:

2 ANOTACE: prezentace slouží k výkladu nové látky v předmětu člověk a jeho svět ve 3. ročníku ZŠ žáci poznávají zástupce živé přírody seznamují se společnými znaky rostlin uvědomí si význam neživé přírody pro rostliny a ostatní zástupce živé přírody. na závěr učivo opakují

3 Datum vytvoření: 28. února 2012
Klíčová slova: dýchání, růst, rozmnožování, pohyb, výživa, kyslík, oxid uhličitý Metodické pokyny: listy 1 – 3 jsou úvodní listy 4 obsahuje informace o zástupcích živé přírody list 5 shrnuje význam neživé přírody pro živé organismy na listě 6 jsou vyjmenované společné znaky rostlin na listech 7 – 14 jsou rozebrané jednotlivé znaky rostlin list 15 obsahuje závěrečné opakování formou otázek a odpovědí list 16 obsahuje použité zdroje

4 Rostliny, houby a živočichové
patří do ŽIVÉ PŘÍRODY. Jsou to živé přírodniny.

5

6 ROSTLINY – SPOLEČNÉ ZNAKY
1. Vyživují se 2. Reagují na změny teploty prostředí 3. Pohybují se 4. Dýchají 5. Vylučují 6. Rostou a vyvíjejí se 7. Rozmnožují se

7 1. Vyživují se K výživě potřebují světlo, oxid uhličitý, vodu a živiny z půdy. uhličitý kyslík

8 2. Reagují na změny teploty prostředí
Na jaře rostliny vyraší, zazelenají se a vykve- tou. V létě sklízíme ovoce, zeleninu i obilí. Na podzim nám dávají stromy plody a listnaté opadávají. V zimě rostliny odpočívají.

9 3. Pohybují se Nemohou se pohybovat z místa na místo, protože jsou zakořeněny v zemi. Pohybují částmi svého těla, otáčejí se za sluncem, zavírají květy před deštěm a na noc.

10 4. Dýchají Dýchání rostlin je ve své podstatě proces opačný k fotosyntéze. Rostlina při něm přijímá kyslík a produkuje oxid uhličitý. Rostliny dýchají všemi částmi svého těla na světle i ve tmě.

11 5. Vylučují Při své výživě – fotosyntéze vylučují kyslík
oxid uhličitý kyslík FOTOSYNTÉZA Při své výživě – fotosyntéze vylučují kyslík a při dýchání oxid uhličitý.

12 6. Rostou a vyvíjejí se Během svého života rostliny mění svoji velikost i vzhled.

13 7. Rozmnožují se KVETOUCÍ ROSTLINY: 1.SEMENY – ukrytých v plodech 2. PODZEMNÍMI ČÁSTMI – oddenky, cibulemi, hlízami 3. NADZEMNÍMI ČÁSTMI- odnožemi, šlahouny

14 7. Rozmnožují se NEKVETOUCÍ ROSTLINY: 1. VÝTRUSY – kapradí, mechy
Některé rostliny se rozmnožují z částí rostliny – stonku, listu, kořene.

15 OPAKUJEME: 1. Jaké společné znaky rostlin si pamatujete? 2. Co potřebují rostliny k výživě? 3. Jak reagují rostliny na změny tepla? 4. Mohou se pohybovat z místa na místo? Jaký pohyb znáte? 5. Čím rostliny dýchají? 6. Co vylučují? 7. Popište vývoj a růst tulipánu. 8. Jak se rozmnožují kvetoucí rostliny? 9. Jak se rozmnožují nekvetoucí rostliny? 10. Je možný ještě jiný způsob rozmnožování rostlin?

16 POUŽITÉ ZDROJE: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, ISBN Program Microsoft Office 2010 BAUER, Scott. Potato plant.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 08:48, , 03:46 [cit ]. Dostupné z: JÄPEL, Jens. Reife Erdbeeren.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 22:13 [cit ]. Dostupné z: KURAN, Tomasz. Zawilec gajowy cm02.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:00 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google