Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_296_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHOVÉ_BEZOBRATLÍ Téma: HMYZ A VÝVOJ HMYZU Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Anotace:

2 ANOTACE: prezentace slouží k výkladu nové látky v předmětu člověk a jeho svět ve 3 ročníku ZŠ prezentace je vedena učitelem s postupným výkladem žáci poznávají stavbu těla bezobratlých živočichů popisují tělo hmyzu na závěr učivo opakují

3 Datum vytvoření: 7. dubna 2012
Klíčová slova: obratlovci, ptáci, ryby, savci, plazi, obojživelníci Metodické pokyny: listy 1 – 3 jsou úvodní list 4 obsahuje nadpis prezentace listy 5 seznamuje žáky s rozdělení živočichů do skupin a popis bezobratlých list seznamuje žáky se zástupci hmyzu list 11 popisuje vývoj motýla na listě 12 je video s vývojem bource morušového list 13 seznamuje žáky se stavbou těla mravence list 14 obsahuje opakování formou otázek a odpovědí list 15 obsahuje použité zdroje

4 VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ

5 Živočichy dělíme podle stavby těla na
OBRATLOVCE a BEZOBRATLÍ. Dnes se zaměříme na BEZOBRATLÍ. BEZOBRATLÍ nemají uvnitř těla KOSTRU SLOŽENOU Z KOSTÍ, nemají páteř. Do této skupiny živočichů patří HMYZ. Některé druhy bezobratlých mají tělo chráněno pevnou schránkou – brouci.

6 HMYZ Jedná se o největší živočišnou skupinu. Patří sem přes milion
druhů. Někteří zástupci jsou okřídlení, někteří mají pevnou schránku. Hmyz dýchá ústrojím zvaným vzdušnice. Všechny druhy hmyzu mají 6 nohou. Patří sem mravenci, brouci, motýli, včely.

7 Hmyz je užitečný, ale jsou i druhy, které člověku znepříjemňují život.
klíště moucha mandelinka Klíště a mouchy přenášejí choroby, mandelinka bramborová a sarančata ničí úrodu. Blechy a vši parazitují na zvířatech i lidech.

8 Mezi užitečný hmyz patří včely a čmeláci, kteří
opylují květiny. Dále je hmyz nezbytnou součástí potravinového řetězce – je potravou pro mnoho dalších živočichů – pro ptáky, netopýry, žáby i plazy. čmelák včela

9 Další zástupci: brouk vosa mravenci

10 motýli a kobylky

11 Vývoj motýla: vajíčka larva kukla dospělý motýl

12 Bourec morušový

13 STAVBA TĚLA: tykadla – velmi citlivá hruď zadeček hlava nohy

14 OPAKUJEME: 1. Proč se tato skupina jmenuje bezobratlí? 2. Kdo patří do skupiny bezobratlých? 3. Čím je hmyz člověku a přírodě prospěšný? 4. Jaké druhy nejsou užitečné a proč? 5. Popište stavbu těla mravence. 6. Jakými fázemi prochází vývoj motýla? 7. Vyjmenujte další příklady živočichů patřících do této skupiny.

15 POUŽITÉ ZDROJE: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, ISBN Program Microsoft Office 2010 Prvouka MediaDIDA Soubor:Gulf Fritillary Life Cycle.svg. In: BUGBOY Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:54 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google