Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÁNOCE - RUSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÁNOCE - RUSKO."— Transkript prezentace:

1 VÁNOCE - RUSKO

2 Oslavy Vánoc v Rusku se poměrně liší od západoevropských tradic
Oslavy Vánoc v Rusku se poměrně liší od západoevropských tradic. Tak jako západní křesťané i pravoslavní Rusové slaví narození Ježíše Krista, v pravoslavném světě však tento den připadá až na 7. ledna. Některé pravoslavné církve, včetně ruské, se totiž při určování svátků řídí juliánským kalendářem.

3 Juliánský kalendář platil v Rusku až do roku 1918, kdy se celá země na základě Leninova příkazu musela přeorientovat na kalendář gregoriánský. Ten do té doby „předběhl" juliánskou tradici o třináct dní. Ruská pravoslavná církev však tuto změnu rozhodně odmítla, a proto i dnes Rusové slaví vánoční svátky ve srovnání se západní Evropou se „zpožděním".

4 Osud ruských Vánoc zkomplikovala nejen změna kalendáře, ale i nový sovětský režim. Ještě v zimě roku 1918, nehledě na hlad a nepohodu, se Rusové snažili oslavit Vánoce tradičně - všude se zdobily vánoční stromky a noviny s hrdostí psaly o této tradici jako o proletářské. Avšak již následujícího roku byl vánoční stromeček označen za nevhodný, Vánoce i Nový rok přestaly být svátky a staly se obyčejnými pracovními dny

5 Mnozí je dál slavili, ale vše se odehrávalo tajně za zataženými závěsy a potichu. V roce 1935 se vrací do oficiálního života Nový rok a s ním i stromeček. Není to však již stromeček vánoční, ale novoroční - původní sedmicípou hvězdu, která zvěstovala narození Ježíška, nahradila pěticípá hvězda sovětská. Jakékoli odkazy na křesťanskou tradici zimních svátků byly totiž i nadále zakázány. Novoroční svátek tak v nových sovětských podmínkách přejímá roli Vánoc.

6 Na začátku devadesátých let se do ruské společnosti konečně vrací i tradiční pojetí Vánoc. 7. leden se stává svátkem a Rusové se znovu učí, jak mají Vánoce vypadat podle pravoslavných tradic. Nový rok však i nadále zůstává jedním z nejvýznamnějších rodinných svátků. Sovětská tradice, která hluboce zakořenila v ruské společnosti, tak vede k jistému paradoxu - týden před Vánocemi vrcholí nejpřísnější půst, a přesto se novoroční stoly prohýbají chutným jídlem a veselé oslavy nemají konce.

7 Na Nový rok se i tradičně předávají dárky
Na Nový rok se i tradičně předávají dárky. A ti, kteří mají chuť i sílu, si mohou zimní veselí prodloužit ještě o několik dnů. Nejdříve oslaví 24. prosince západní Vánoce, potom Nový rok a pravoslavné Vánoce a nakonec, 13. ledna, přichází tzv. Starý nový rok, neboli Nový rok podle juliánského kalendáře.

8 ZDAR ZDROJE: VANOCE VE SVĚTĚ


Stáhnout ppt "VÁNOCE - RUSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google