Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy."— Transkript prezentace:

1 Ing. Lenka Bombera Piskačová

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět OBP Tematický okruh Zákony na ochranu spotřebitele Téma Reklamace Ročník 4. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby 19.8.2012 Anotace Žáci se seznámí s vyřizováním reklamace, druhy vad

3 * REKLAMACE = právní úkon, při kterém smluvní strana závazkového vztahu uplatňuje odpovědnost za vady v plnění. * Způsob reklamace, její oprávněnost a další záležitosti řeší právní předpisy nebo smlouva. * Reklamaci je třeba uplatnit v tzv. reklamační lhůtě, která může být stejně dlouhá jako lhůta záruční. Je ale prekluzivní, takže neuplatněním práva z odpovědnosti za vady zanikají.

4 * TERMÍNY PRO VYŘÍZENÍ REKLAMACE: * Zákon na ochranu spotřebitele §19 odst. 3 stanovuje: * Prodávající nebo jím pověřený pracovník rozhodne o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. * Do této doby se nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady. * Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Po uplynutí této lhůty má spotřebitel stejná práva jako by se jednalo o vadu, kterou nelze odstranit.

5 * Vady: * - ODSTRANITELNÁ – kupující může požadovat bezplatnou záruční opravu, ve specifických případech i výměnu, není-li takový postup možný, může kupující žádat o slevu z kupní ceny nebo odstoupení od kupní smlouvy. * - NEODSTRANITELNÁ - * A) bránící řádnému užívání věci – dle výběru kupujícího výměna věci nebo odstoupení od smlouvy * B) nebránící řádnému užívání věci – lze žádat výměnu věci, slevu z kupní ceny nebo odstoupení od smlouvy.


Stáhnout ppt "Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy."

Podobné prezentace


Reklamy Google