Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kodex – úvodem J. Doležel - Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP 1. K čemu je takový dokument? „Repetitio est mater studiorum“ 2. Napětí mezi ideálem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kodex – úvodem J. Doležel - Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP 1. K čemu je takový dokument? „Repetitio est mater studiorum“ 2. Napětí mezi ideálem."— Transkript prezentace:

1 Kodex – úvodem J. Doležel - Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP 1. K čemu je takový dokument? „Repetitio est mater studiorum“ 2. Napětí mezi ideálem a realitou – princip graduality 3. Implementace?

2 2 základní funkce „Kodexu“ Sdělení směrem ven – PR, veřejný a kontrolovatelný závazek, nástroj komunikace s partnery Sdělení dovnitř – prostředek identifikace spolupracovníků, východisko vlastního pojetí a rozvoje kvality

3 Prostředek identifikace spolupracovníků Kvalifikovaní a motivovaní spolupracovníci a jasný profil organizace. Pracovní výkon je fatálně závislý na motivaci. „Co“ se bude konat (např. poskytnutí paliativní péče v hospici nebo potravinový servis v poradně pro uprchlíky) = vnitrofiremní směrnice, pokyny a normy „Atmosféra“ realizované služby (např. trpělivost, laskavost, pocit přijetí atd.)= lidé Motivační rozvoj spolupracovníků Nedostatečný, nekultivovaný nebo zcela chybějící profil = proč pracovat právě pro tuto a ne jinou organizaci? Vytváření a osvojení prostřednictvím svobodné diskuse na všech úrovních Zdroj dynamiky organizace a naplnění jejích cílů Svobodný prostor rozhodnutí (dále) s organizací nespolupracovat. Iluze totožné identifikace všech. Vždy jen na způsob přibližování (princip graduality).

4 Jak vznikal Kodex ? (osobní dokumentace) 5. verze 5.12. 2008 6. verze 9.12. 2008 7. verze 15.12. 2008 8. verze 16.1. 2009 Schválený text ČBK 21.1. 2009

5 Napětí mezi ideálem a realitou – princip graduality Schválená verze Kodexu Preambule - - - 4. Kodex Charity představuje ideál účasti každého jednotlivce na jejím díle a ideál její činnosti jako instituce.

6 Napětí mezi ideálem a realitou – princip graduality Verze z 5.12.2008 Preambule - - - 4. Kodex pracovníků Charity shrnuje zásadní vlastnosti účasti na díle katolické Charity ve formě „ideálů“. Jejich jasné konstatování nemá být nátlakem, ale spíše motivujícím pozváním na cestu k jejich postupné realizaci. Charita v ČR je společenstvím těch, kteří, byť „ideálům“ Charity stále vzdáleni, putují k nim. Během tohoto putování se každý pracovník bude nacházet na jiném úseku cesty k „ideálům“. Taková rozmanitost je v Charitě přirozená a žádoucí. Základní pozvání k postupné a přiměřené identifikaci s „ideály“ Charity platí však pro všechny bez rozdílu životních názorů, vyznání a spirituality, na prvním místě pro vedoucí pracovníky.

7 Implementace? Osvěta nových spolupracovníků Iniciování a moderování svobodného dialogu o profilu Charity na vlastním pracovišti v souladu s Kodexem jako „ukazatelem“

8 Implementace? Kodex Charity ČR bude vždy rámcovým dokumentem Strategické plánování, rozvoj kvality v souladu s vlastním „Kodexem“

9 Díky za pozornost a jsem k dispozici pro otázky.


Stáhnout ppt "Kodex – úvodem J. Doležel - Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP 1. K čemu je takový dokument? „Repetitio est mater studiorum“ 2. Napětí mezi ideálem."

Podobné prezentace


Reklamy Google