Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3. Anotace Prezentace zahrnuje základní poznatky na téma Vánoce. Seznamuje žáky s tradicemi. Je zde prostor pro samostatnou práci s kalendářem, úkoly na doplnění textu, úkoly na procvičení základních pojmů a symbolů souvisejících s Vánocemi. Na závěr žáci luští křížovku. Očekávaný výstup Žák uplatňuje elementární poznatky o Vánocích, o rodině a činnostech člověka, o lidské společnosti, soužití a zvycích lidí. Objasní také historické důvody pro zařazení státních svátků. Žák sleduje významná data v kalendáři. Druh učebního materiálu Prezentace

2

3 Advent je předvánoční období, jehož symbolem je adventní věnec. Rozsvěcování svíček na něm znamená, že příchod Krista do života přináší světlo. Svíce symbolizují čtyři adventní neděle. Čtyři adventní neděle jsou nazývány jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Původní barva Adventu je fialová, ale nahradila ji červená.

4 Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Vánoční svátky začínají 24. prosince (Štědrý den), pokračují 25. prosince (Boží hod vánoční) a 26. prosince (Štěpán). K Vánocům se pojí různé tradice – vánoční stromek, betlém, dárky, vánoční cukroví, vánočka, jmelí, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, šupina. Štědrý den vrcholí půlnoční mší od J. J. Ryby. Vánoční období je ukončeno 6. ledna – Tři králové.

5 Doplň chybějící slovo: 1. Vánoce jsou oslavou narození ______ ______. 2. Vánocům předchází ______. 3. Adventní neděle jsou ______, ______, ______, ______. 4. Vánoční svátky se slaví _____, _____ a _____. 5. Večeře se skládá z _________, _________ a _________. 6. V českých zemích přináší dárky _______. 7. Štědrý den vrcholí ______ ____. 8. Vánoční období končí _____.

6 1. Vánoce jsou oslavou narození Ježíše Krista. 2. Vánocům předchází Advent. 3. Adventní neděle jsou železná, bronzová, stříbrná a zlatá. 4. Vánoční svátky se slaví 24. 12., 25. 12. a 26.12. 5. Večeře se skládá z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. 6. V českých zemích přináší dárky Ježíšek. 7. Štědrý den vrcholí půlnoční mší. 8. Vánoční období končí 6.1.

7 Vysvětlete tato rčení a doplňte správná data (použijte kalendář): Chodí-li Kateřina po ledě, chodí Štěpán na blátě. ____ Na svatou Barboru saně do dvoru. ____ O svatém Mikuláši snížek často práší. ____ Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. ____ Jak na Nový rok, tak po celý rok. ____ Na Tři krále o skok dále. ____

8 Chodí-li Kateřina po ledě, chodí Štěpán na blátě. 25.11. Na svatou Barboru saně do dvoru. 4. 12. O svatém Mikuláši snížek často práší. 6.12. Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. 13. 12. Jak na Nový rok, tak po celý rok. 1.1. Na Tři krále o skok dále. 6.1.

9 Podtrhni vánoční symboly: beránekvánoční stromek zajíček svíčka pomlázkakraslice betlém dárky mazaneccukroví Silvestrosení vánočka prskavka jmelí rybí polévkakoleda smažený kapr kuřátkošupina

10 beránekvánoční stromek zajíček svíčka pomlázkakraslice betlém dárky mazaneccukroví Silvestrosení vánočka prskavka jmelí rybí polévkakoleda smažený kapr kuřátkošupina

11 VYLUŠTĚTE

12  TAJENKA O VÁNOCÍCH JSME VŠICHNI RÁDI DOMA

13 Archiv autora www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3."

Podobné prezentace


Reklamy Google