Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_46 Datum ověření ve výuce: 1. 10. 2013 Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta šetřící, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 Dieta č.2 - ŠETŘÍCÍ základ diety - nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava dieta by se měla dodržovat dlouhodobě podává se při onemocněních žaludku a dvanáctníku při chorobách jater, zánětu tlustého střeva vhodná úprava vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme

4 nevhodná úprava smažení nedoporučované potraviny brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, ořechy, mandle, mák okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule bujón, maggi, pepř uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, nadýmavé potraviny

5 vhodné potraviny maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, kapr, filé... vnitřnosti – játra drůbeží mléko a mléčné výrobky mléko můžeme podávat jako samostatný pokrm vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurty, tvaroh, tvrdé sýry vejce max. 2 vejce/den

6 tuky máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje sacharidové potraviny cukr, med přiměřeně; mouka, ovesné vločky, krupice ovoce čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené banány, pomeranče, jablka, meruňky, broskve zelenina mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, květák, rajčata pečivo rohlíky, veka, netučná vánočka, bílý chléb, piškoty

7 Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 3) Heydrienne. Commons.wikimedia.org: Spices 22078028.jpg [on-line]. 2002-6-15 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 4) KUHN, Stefan. Commons.wikimedia.org: Milk glass.jpg [on-line]. 2003-6-23 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 6) BRAND, Gilla. Commons.wikimedia.org: BikurimS.jpg [on-line]. 2007-06-25 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6 { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.cz/11332571/42/slides/slide_6.jpg", "name": "Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25].", "description": "2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 3) Heydrienne. Commons.wikimedia.org: Spices 22078028.jpg [on-line]. 2002-6-15 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 4) KUHN, Stefan. Commons.wikimedia.org: Milk glass.jpg [on-line]. 2003-6-23 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 6) BRAND, Gilla. Commons.wikimedia.org: BikurimS.jpg [on-line]. 2007-06-25 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."

Podobné prezentace


Reklamy Google