Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."— Transkript prezentace:

1 Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

2 Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Přehled základních diet

3 Slide 2…atd Základní dietní systém rozlišuje následující druhy diet:  Dieta č. 0 (tekutá)  Dieta č. 1 (kašovitá)  Dieta č. 2 (šetřící)  Dieta č. 3 (racionální)  Dieta č. 4 (s omezením tuků)  Dieta č. 5 (bezezbytková, s omezením zbytků)

4 Slide 2…atd  Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin)  Dieta č. 7 (nízkocholesterolová)  Dieta č. 8 (redukční)  Dieta č. 9 (diabetická)  Dieta č. 10 (neslaná)  Dieta č. 11 (výživná)  Dieta č. 12 (batolecí)  Dieta č. 13 (strava větších dětí)  Dieta č. 14 (výběrová)

5 Slide 2…atd Dieta č. 0 (tekutá)  většinou se předepisuje na kratší čas, ojediněle se ale podává i delší dobu.  nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci ústní dutiny, odstranění krčních mandlí, nemoci hltanu (ztížené polykání)  podává se sondou (ústní, nosní)  připravuje se krupicová kaše, omáčky, masové vývary, glukopur

6 Slide 2…atd Dieta č. 1 (kašovitá)  podává se při vředech žaludku a dvanáctníku, při poleptání jícnu, karcinomu jícnu.  základem diety je nenadýmavá strava, která je vždy uvedena do formy kašovité

7 Slide 2…atd Dieta č. 2 (šetřící)  podává se při chronické gastritidě, žaludečních a dvanáctníkových vředech, při chorobách jater, zánětu tlustého střeva atd.  strava by měla být měkká, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek, lehce stravitelná.  nevhodné potraviny: tučná masa, vnitřnosti, uzeniny, smažené potraviny, luštěniny, česnek, zelí, kapusta, čerstvé pečivo, alkohol, ostré koření

8 Slide 2…atd Dieta č. 3 (racionální)  podává se pacientům, u kterých není potřeba žádné dietní omezení (není léčen trávicí trakt nebo metabolická funkce organismu)  úprava pokrmů odpovídá správné výživě, u ležících pacientů se snižuje energetická hodnota stravy

9 Slide 2…atd Dieta č. 4 (s omezením tuků)  podává se pacientům, u kterých odeznívá akutní onemocnění slinivky břišní, onemocnění jater, žlučníku a po rekonvalescenci žloutenky.  dieta je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, droždí

10 Slide 2…atd Dieta č. 5 (bezezbytková)  podává se pacientům při střevních vředech, při zánětu tlustého střeva, Crohnově chorobě.  dieta je plnohodnotná, nenadýmavá, velmi omezený výběr ovoce a zeleniny (kvůli vláknině) – vhodný pouze květák a špenát  nevhodné potraviny: syrová zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo, houby, luštěniny, mléko

11 Slide 2…atd Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin)  podává se pacientům při onemocnění ledvin, pacientům s močovými kameny a pacientům při dně  snižuje se příjem bílkovin na polovinu, výživa je neslaná, vhodná jsou sladká jídla  nevhodné potraviny: potraviny, které obsahují puriny (hlavně maso a vnitřnosti), špenát, červená řepa, meruňky (obsahují kyselinu šťavelovou, která může tvořit kameny)

12 Slide 2…atd Dieta č. 7 (nízkocholesterolová)  podává se pacientům se zvýšenou hladinou lipoproteinů, při ateroskleróze, při angině pectoris, po infarktu myokardu a po mozkové cévní příhodě.  Klade důraz na pravidelný příjem potravy, zvyšuje množství vlákniny, nepoužívá smažení (olej dáváme až do hotových pokrmů)  Nevhodné potraviny: uzeniny, slanina, sádlo, vnitřnosti, vepřové a hovězí maso, majonézy, žlotky, cukrovinky a cukrářské výrobky, tučné mléčné výrobky  Dieta č. 8 (redukční)   podává se pacientům, kteří jsou obézní  vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky.  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo.   Dieta č. 9 (diabetická)   podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka)  strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují  omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda)  důležitá je tzv. druhá večeře u diabetiků   Dieta č. 10 (neslaná)¨   podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle (např. v těhotenství, při hypertenzi – vysoký krevní tlak).  v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření.  Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky.   Dieta č. 11 (výživná)   podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta.  strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla  hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné  výrobky   Dieta č. 12 (batolecí)   podává se dětem do tří let věku  zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté.  strava nesmí být ostrá a dráždivá   Dieta č. 13 (strava větších dětí)   podává se dětem do patnácti let věku.  strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků.  důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny   Dieta č. 14 (výběrová)   podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu  pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť  předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku. 

13 Slide 2…atd Dieta č 8 (redukční)  podává se pacientům, kteří jsou obézní  vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky.  nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo.

14 Slide 2…atd Dieta č. 9 (diabetická)  podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka). Strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují  omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda)

15 Slide 2…atd Dieta č. 10 (neslaná)  podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle.  v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření. Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky. 

16 Slide 2…atd Dieta č. 11 (výživná)  podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta.  strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné výrobky

17 Slide 2…atd Dieta č. 12 (batolecí)  podává se dětem do tří let věku  zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté.  strava nesmí být ostrá a dráždivá

18 Slide 2…atd Dieta č. 13 (strava větších dětí)  podává se dětem do patnácti let věku.  strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků.  důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny

19 Slide 2…atd Dieta č. 14 (výběrová)  podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu  pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť  předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku.


Stáhnout ppt "Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193."

Podobné prezentace


Reklamy Google